eur:
389.69
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Véglegesítette az új adórendszert a kormány - a nap hírei

90 milliárd forintos egyenlegjavító intézkedésről döntött a kormány. Elhalasztja a parlament a választási törvény elfogadását. Felmentették a háborús bűnökkel vádolt Ante Gotovina volt horvát tábornokot.

90 milliárd forintos egyenlegjavító intézkedésről döntött a kormány, hogy jövőre 2,7 százalék legyen a hiány - közölte a miniszterelnök a magyar-szlovák gazdasági fórumon. Orbán Viktor utalt arra, hogy az Európai Unió által várt 2,9 százalékos deficittel szemben a kabinet 2,7 százalékos hiányra törekszik. A Nemzetgazdasági Minisztérium közölte: véglegesítette az új adórendszert a kormány, kivezetik a korábbi átmeneti adónemeket és a különadókat, a bankadót pedig végleges adónemként rögzítik a 2013-as mértéken. Három kulcsossá válik a társasági adó: a 10 és 19 százalékos kulcs mellé bevezetnek egy speciális 50 százalékos kulcsot. Utóbbit az energiaszolgáltatóknak kell megfizetniük. A kormány a közművezetékek adóját központi adóként határozza meg. A nemzetgazdasági tárca tájékoztatása szerint a 90 milliárd forint értékű intézkedésből 60 milliárd az egyenleg 0,2 százalékos javítását célozza, további 30 milliárd forintot a tartalékok emelésére fordítanak.

A miniszterelnök nem sokkal korábban arról is beszélt: az Európai Unió múlt heti országjelentése azt mutatja, hogy a magyar gazdaság IMF-kölcsön nélkül is működőképes. Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta: a kormány továbbra is szeretne megegyezni a Nemzetközi Valutaalappal és az unióval egy biztonsági védőhálóról. A kormányfő szólt arról is, hogy a kabinet támogatja a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének javaslatát, így sarkalatos, azaz kétharmados többséget igénylő jogszabály lesz az új földtörvény.

Elhalasztja a parlament a választási törvény elfogadását - derült ki az Országgyűlés főtitkárának frakcióvezetőknek címzett leveléből. Soltész István azt írta: a választási eljárásról szóló jogszabály jövő hétre tervezett záróvitáját és zárószavazását azért kellett elhalasztani, mert az előírt határidőig nem érkezett egységes javaslat az előterjesztéshez.

Döntöttek 32 állami fenntartásba került fekvőbeteg-ellátó intézmény vezetőjéről - közölte az egészségügyi államtitkárság. Júliusban 47 városi, megyei önkormányzati és fővárosi egészségügyi intézmény vezetőjének posztjára írt ki pályázatot a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet. 15 esetben az eljárás eredménytelenül zárult, ezek közül 11 pozícióra egy hónapon belül új pályázatot írnak ki, 4 kórház pedig más intézményekkel egyesül, ezért ezek élére nem keresnek új vezetőt.

Januárban kaphatják meg a béremelést a korábbi bérfejlesztésből kimaradt egészségügyi dolgozók. Ezt a kormány honlapján közzétett rendelettervezet tartalmazza. A javaslat szerint visszamenőleges bérfejlesztés nemcsak egészségügyi dolgozókat, hanem többek között szociális munkásokat, szociális gondozókat, közegészségügyi járványügyi ellenőröket is érint.

Díszpolgári címeket és elismeréseket adott át a főpolgármester a főváros napja alkalmából. Budapest díszpolgára lett Berki Krisztián, Gyurta Dániel, Kozák Danuta és Szilágyi Áron olimpiai bajnok, valamint posztumusz Kocsis Sándor labdarúgó, az Aranycsapat tagja. November 17-ét 1873 óta tekintik a főváros napjának: e napon egyesült Pest, Buda és Óbuda.

Felmentette Ante Gotovina volt horvát tábornokot és vádlott társát a hágai ENSZ-törvényszék délszláv háborúk ügyében eljáró fellebbviteli tanácsa. A férfit tavaly áprilisban első fokon 24 év szabadságvesztésre ítélték a horvátországi szerbekkel szemben elkövetett háborús, illetve emberiesség elleni bűncselekmények miatt. A hazájában sokak által nemzeti hősként tisztelt 57 éves extábornok volt az 1995 augusztusi horvát hadművelet parancsnoka a szerbek lakta Krajina térségében, amelyben 324 szerb civilt, illetve katonát öltek meg, és csaknem 90 ezret űztek el otthonából. A hágai fellebbviteli tanács nem látta egyértelműen bizonyítottnak Ante Gotovina felelősségét. A volt tábornokot a horvát kormány repülőgépe vitte haza, és Zágrábban többszázezres ünneplő tömeg fogadta.

Ismét növelte a mozgósítható tartalékosok számát az izraeli kormány. A miniszterek megállapodása értelmében a hadsereg hetvenötezerre bővíti a Gázai övezetben esetleg szükségessé váló szárazföldi művelethez mozgósítható tartalékosok számát. Nem sokkal korábban rakétát lőttek Jeruzsálemre a Gázai övezetből, a lövedék a város egy lakatlan, külső részében csapódott be. Előzőleg Tel-Avivnál is becsapódott két rakéta.

Jogerősen hat év börtönre ítélte Földesi-Szabó László egykori rendőr ezredest milliárdos csempészet és sikkasztás miatt a Fővárosi Ítélőtábla. A férfit az Egymásért Egy-Másért Alapítvány ügyében 2010-ben elsőfokon 7 év börtönre ítélték, mert alapítványa közterhek megfizetése nélkül hozott az országba Ázsiából milliárdos értékű vámárut. Földesi-Szabó László az elsőfokú ítélethirdetés közben megszökött, majd 2011 májusában került ismét rendőrkézre.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×