eur:
389.58
usd:
361.87
bux:
68430.22
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Több bevétel a chipsadóból

Több bevételre számíthat a jövőben a chipsadó kiterjesztésével a kormány, és így az egészségügy. A népegészségügyi termékdíjat egy törvénymódosítás révén immáron az alkohol és a dohánytermékek után is meg kell fizetni. A tavaly beérkező összeg egy részét az egészségügyben dolgozó orvosok, ápolók fizetésének emelésére fordították.

Az egyesület már 2010-ben előállt azzal a javaslattal, hogy az egészségtelen ételekre, a dohányra, az alkoholra, illetve az extrém sportokra többletadót vessen ki a kormány - mondta az InfoRádiónak a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke.

Csiba Gábor hozzátette: az akkor még hamburger adónak elkeresztelt teher népegészségügyi adóként valósult meg, amely az egészségtelennek minősített ételekre vonatkozott.

Mivel az adónak jó hatása volt a költségvetésre, és az egészségügyi béremelés egy része is ebből valósult meg, úgy gondoltuk - és az illetékesek is úgy látták -, hogy ezt az adóterhet az alkoholra és a dohánytermékekre is ki kell terjeszteni - mondta az egyesület elnöke.

A népegészségügyi termékdíj kiterjesztéséről szóló törvénymódosítást október 15-én fogadta el a parlament. .

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×