eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Ezek a programok várják a nemzeti ünnepen

A Terror Háza Múzeum és a Magyar Állami Operaház is csatlakozik az október 23-i programokhoz, a hivatalos állami ünnepségek keretében a Kossuth téren Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet, a téren egész napos családi programokat tartanak - közölte Kovács Zoltán társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár.

A Terror Háza Múzeumban tartott sajtótájékoztatón Schmidt Mária, az intézmény főigazgatója 1956-ot a 20. század egyik legfontosabb világtörténeti eseményének nevezte, amelyet szavai szerint a pesti srácok írtak, valamint azok, akik kimentek az utcára, és hitet tettek amellett, hogy a magyarok nem tudnak szabadság nélkül élni.

"A szabadság bizalom, a szabadság együttműködés, és lehetőség arra, hogy a saját kezünkbe vegyük a sorsunkat" - mondta a főigazgató, utalva arra, hogy az általa vezetett intézmény üzenete is az, milyen jó, hogy szabadságban élhetünk, hogy a gyerekeinknek nem kell diktatúrában, "szabadsághiányos világban" felnőniük.

A múzeum október 23-án ingyenesen látogatható, az iskoláscsoportok pedig keddtől péntekig - bejelentkezés után - rendhagyó történelemórákat hallgathatnak az intézményben. Kovács Zoltán a sajtótájékoztató után is egy ilyen rendhagyó történelemórát tartott az egyik csoportnak.

Az államtitkár a múzeum 56-os termében ismertette az ünnepségek programjait. Közölte, idén is A szabadság napja szlogent választották, mert, mint mondta, a világban nem is lehetne időszerűbb a szabadság ünneplése.

Elmondta, október 22-én várják az érdeklődőket a Műegyetemre, emlékezve az egyetemisták '56-os szerepére. A kiosztott tájékoztató szerint délután a kormány nevében Hende Csaba honvédelmi miniszter mond majd beszédet.

A menet innen a Bem térre vonul, ahonnan rövid megemlékezés után a Parlament elé érkeznek; a Kossuth téren este lobban fel a forradalom lángja.

Kovács Zoltán tájékoztatása szerint október 23-án reggel a zászlófelvonással kezdődik a hivatalos állami ünnepség a Kossuth téren, majd családi programokkal, nyitott parlamenttel várják az érdeklődőket, utóbbi azt jelenti, hogy mindenki számára ingyenes lesz a belépés az Országház épületébe. Az államtitkár szerint a Kossuth téri programok között minden korosztály találhat magának és családjának szórakozást.

Délután kezdődik az ünnepi műsor, a téren Orbán Viktor miniszterelnök mond majd beszédet.

Az államtitkár elmondta, hogy idén újdonságokkal is készültek, így két új partnerük lesz, az egyik a Terror Háza Múzeum, ahol a diákcsoportoknak rendhagyó történelemórákat tartanak, a másik pedig az Operaház, ahol október 23-án délelőttől kora délutánig a családoknak és a fiataloknak összeállított programokkal várnak mindenkit.

A Műegyetemen október 23-án a forradalomhoz kapcsolódó filmeket vetítenek, köztük a Szabadság, szerelem, a Mansfeld és a Megáll az idő című alkotásokat, a belépés ingyenes.

Hanganyag: Windisch Judit

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×