eur:
394.35
usd:
369.99
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

70-80 ezer forinttal emelkedik egy átlagos háziorvosi praxis havi finanszírozása - a nap hírei

70-80 ezer forinttal emelkedik novembertől egy átlagos háziorvosi praxis havi finanszírozása, az érintettek üdvözlik, de nem tartják elegendőnek az emelés mértékét. Versenyhivatali eljárás indult a dinnye-kartell ügyben. Hírügynökségi értesülés szerint szeptember 7-én áll forgalomba az első Alstom-metrószerelvény a 2-es vonalon. A nap hírei 2012. augusztus 30-án, csütörtökön.

70-80 ezer forinttal emelkedik novembertől egy átlagos háziorvosi praxis havi finanszírozása - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár. Szócska Miklós a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: a kabinet úgy döntött, hogy 14 százalékkal növeli az egészségügyi alapellátás alapfinanszírozását, ami a felnőtt- és gyermek-háziorvosok mellett érinti a vegyes praxisokat, a védőnői szolgálatokat és a területi ellátási kötelezettséggel dolgozó fogorvosokat is. A Fakoosz Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége szerint már ebben a hónapban tárgyalni kellene az alapellátás finanszírozásának további emeléséről A Magyar Orvosi Kamara szerint a háziorvosi kassza összegét legalább a duplájára kellene emelni. A döntést az MSZP is üdvözölte, de az emelés mértékét az ellenzéki párt is alacsonynak tartja.

Eredményesnek tartja az elmúlt két évben végzett, a 2002 és 2010 közötti kormányzati időszakot érintő elszámoltatás feltáró munkáját a kabinet. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt mondta: a hátralévő munka a rendőrségre, az ügyészségre és a bíróságra tartozik. Az MSZP továbbra is úgy véli: az elszámoltatási kormánybiztos nem tud érdemi eredményt felmutatni.

A belügyminiszter szerint Portik Tamás és Vizoviczki László előzetes letartóztatásba helyezésével azok kerültek rács mögé, akik az elmúlt húsz évben a legtöbb erkölcsi és anyagi kárt okozták Magyarországnak. Pintér Sándor a Heti Válasznak azt mondta: a bizonyítékok arra utalnak, hogy a Hajógyári szigeten történtekről a rendőrség szervezett bűnözés elleni egységének vezetője és helyettese is tudott.

A rendőrségi munka hatékonyabbá tételét nevezte a folyamatban lévő átszervezés céljának a belügyi államtitkár. Kontrát Károly az Országgyűlés Rendészeti és honvédelmi bizottságának rendkívüli ülésén azt mondta: az új rendvédelmi szerkezeti felépítés nem egy életre szól, hanem addig, amíg a céloknak meg tud felelni, a feladatait el tudja látni. A testület a Belügyminisztérium és a rendőrség vezetőit hallgatta meg a témában. A kormánypárti képviselők támogatásukról biztosították az átalakítási folyamatért felelős vezetőket, több ellenzéki képviselő azonban kétségbe vonta az intézkedések, átszervezések hatékonyságát.

Eljárást indított a dinnye-kartell ügyben a Gazdasági Versenyhivatal. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter úgy véli, hogy nem tilos a fellépés a nemzeti termelők érdekében, az érintettek pedig azt hangsúlyozták, hogy nem sértettek versenyjogot. Gondolovics Katalin, a versenyhivatal szóvivője az InfoRádióban azt mondta: az érintettek vélhetően megegyeztek egyrészt a Magyarországon termesztett görögdinnye 2012. július közepétől alkalmazandó áraiban, másrészt abban, hogy a Magyarországon kívül megtermelt dinnyét nem, vagy csak diszkriminatív árazással forgalmazzák Magyarországon. Hozzátette: az ügyben érintettek tárgyalásain részt vevő minisztérium felelősségét nem vizsgálhatják.

Már látszanak a növekedés jelei a lakáspiacon - mondta az FHB Bank üzleti vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Harmati László arra hívta fel a figyelmet, hogy a lakásárak idén elérték mélypontjukat, de 2012 első és második negyedéve között már 0,7 százalékos növekedés volt tapasztalható. Úgy vélte, hogy az FHB-n kívül másik két banknál is elérhető, újonnan bevezetett kamattámogatott hitelkonstrukció új lendületet adhat a keresleti oldalon. Szólt arról is, hogy idén eddig 10 százalékkal növekedtek a földárak Magyarországon.

Rendkívüli uniós csúcsértekezlet lesz novemberben a 2014 és 2020 közötti közös költségvetésről. Ezt Győri Enikő külügyi államtitkár mondta, miután részt vett Nicosiában a témáról rendezett nem hivatalos tanácskozáson. Az államtitkár hangsúlyozta: a ciprusi soros elnökség által összehívott megbeszélésen egyértelmű többség alakult ki amellett, hogy ne csökkentsék ebben az időszakban a kohéziós célokra szolgáló összeget, amint azt az előterjesztő ciprusi elnökség egy új tervezetben javasolta.

Még nem tűzött ki dátumot a Nemzetközi Valutaalap a magyar kormánnyal tervezett hiteltárgyalások folytatására- közölte az IMF külkapcsolati igazgatója. Gerry Rice washingtoni sajtóértekezletén úgy fogalmazott: kapcsolatot tartanak a magyar kormánnyal és az Európai Bizottsággal, de még nem jelöltek időpontot arra, hogy mikor folytatódnak a júliusban megkezdett érdemi tárgyalások a hitelprogramról.

Hírügynökségi értesülés szerint szeptember 7-én áll forgalomba az első Alstom-metrószerelvény a 2-es vonalon. A távirati iroda úgy tudja: ezután havonta 2-3 új metrókocsit tudnak majd forgalomba állítani. Jelenleg négy szerelvény van Magyarországon, de ezek közül egyelőre csak egyet állítanak forgalomba, a többit még vizsgálja a Nemzeti Közlekedési Hatóság. Az Alstom 22 szerelvényt gyárt a 2-es vonalra 150 millió euróért.

Irán legfőbb vallási és politikai vezetője szerint országa nem akar atomfegyvert, de sohasem mond le az atomenergia békés felhasználásának jogáról. Ali Hamenei erről Teheránban, az el nem kötelezett országok csúcsértekezletének megnyitóján beszélt. Közben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség legújabb jelentése alapján Irán május óta jelentősen növelte urándúsító képességét. Az új adatok szerint Irán további két centrifugasort kötött be hálózatába.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×