eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Az uniós pénzügyminiszterek jóváhagyták a forrásfelfüggesztést - a nap hírei

Jóváhagyták a magyar kohéziós alapok részleges befagyasztását az uniós pénzügyminiszterek, júniusig adtak időt a kiigazító lépésekre. A nemzetgazdasági miniszter szerint ésszerű megoldás született Brüsszelben. A főpolgármester szerint karnyújtásnyira van a kormány és a főváros közötti megállapodás a BKV ügyében. A nap legfontosabb hírei március 13-án.

Elhúzódó vita után Brüsszelben jóváhagyták a magyar kohéziós alapok részleges befagyasztását az uniós pénzügyminiszterek. Eszerint a kohéziós forrásokból 495 millió eurót fagyasztanak be 2013. január 1-től, de csak akkor, ha Magyarország nem tesz hatékony lépéseket a költségvetési hiány tartósan három százalék alá szorítása érdekében. Ha a kormány megteszi a szükséges kiigazító lépéseket, az intézkedést már idén júniusban hatályon kívül helyezik.

Matolcsy György szerint a magyar nemzeti érdekek és az uniós értékek szempontjából is ésszerű megoldás született az uniós tagországok pénzügyminisztereinek értekezletén. A nemzetgazdasági miniszter úgy fogalmazott, első ízben tapasztalta, hogy az uniós tagállamok legalább kétharmada kiállt Magyarország nemzeti érdekei mellett. A miniszter hozzátette: az ésszerű megoldás megszüntette az országgal szemben sokak által alkalmazott kettős mércét is. A parlamenti ellenzéki pártok szerint Magyarország számára hátrányos döntés született Brüsszelben. Az MSZP, a Jobbik és az LMP is gyors kormányzati lépéseket sürgetett az államháztartási hiány csökkentésére.

A főpolgármester szerint karnyújtásnyira van a kormány és a főváros közötti megállapodás a BKV ügyében. Tarlós István a keddi egyeztetés után azt mondta: a BKV hosszú távú finanszírozásáról szóló koncepció több elemében konkrétan meg tudtak egyezni, a kormány képviselői két elemet is elfogadásra alkalmasnak minősítettek, de ezeket tételesen egyelőre nem nevezte meg a főpolgármester.

Az oktatási államtitkár azt szeretné, ha minél több önkormányzat vállalná iskolái működtetését, mivel ez egyértelmű és egészséges feladatmegosztást eredményezne. Hoffmann Rózsa Hódmezővásárhelyen egy szakmai konferencián ugyanakkor arról is beszélt, hogy ha egy önkormányzat, magánszemély, alapítvány vagy egyház vállalja egy iskola működtetői feladatait, az ezzel járó költségek egy részét is viselnie kell.

Utólagos normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól az ombudsman, mert Szabó Máté szerint az alaptörvény tavaly decemberben elfogadott átmeneti rendelkezései súlyosan sértik a jogállamiság elvét. Az alapvető jogok biztosa aggályosnak tartja, hogy az átmeneti rendelkezések több esetben egyértelműen nem átmeneti jellegű szabályokat tartalmaznak. Szabó Máté először kezdeményezett állampolgári beadványra alapozottan utólagos normakontrollt.

A kormány nem adja fel az etnikai alapú magyar politika támogatását, és a Felvidéken a Magyar Koalíció Pártját tekinti partnerének. Erről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszélt az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának ülésén. A Magyar Koalíció Pártja a hétvégi szlovákiai választásokon nem jutott be a törvényhozásba. Semjén Zsolt ezzel kapcsolatban azt mondta: az MKP nem veszített szavazókat, a két évvel korábbi 110 ezer szavazót megtartották, és a tömbmagyarság körében nagyon erősek.

Szlovákiában csütörtökön bízhatja meg hivatalosan a kormányalakítással Robert Ficót az államfő. Ivan Gasparovic kedden találkozott az előre hozott parlamenti választásokat megnyert Irány - Szociáldemokrácia párt vezetőjével, és bejelentette azt is, hogy a pozsonyi parlament alakuló ülése április 4-én lehet.

Itthon az első kárbejelentések alapján jelentős kárt tett a Bács-Kiskun megyei szőlő- és gyümölcsültetvények egy részében a februári fagy. Volt olyan éjszaka, amikor Kecskeméten mínusz 24, míg Baja térségében mínusz 26 Celsius-fokot mértek. A Baja környéki szőlőkben helyenként a 70-80 százalékot is elérheti a fagykár mértéke, a gyümölcsösökben a kajszibaracknál 60-80 százalékos az elfagyás. Tokaj-Hegyalján átlagosan a rügyek 20 százaléka károsodott a fagy miatt, de a termést várhatóan nem befolyásolja a februári hideg.

Átadták a Zsolnay porcelánok készítését bemutató látványmanufaktúrát és megnyitották a fesztiválok évadát Pécsett. A Zsolnay Kulturális Negyedben Páva Zsolt, a baranyai megyeszékhely fideszes polgármestere a megnyitón a város legfontosabb kulturális egységének nevezte a létesítményt, amelyben hamarosan működni kezd a boltosok utcája és kezdődik a tavaszi valamint a Zsolnay fesztivál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×