eur:
394.52
usd:
370.35
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Milliárdos megaberuházások Budapesten - hetilapszemle

A Figyelőben a fővárosban tervezett milliárdos megaberuházásokról lehet olvasni, a Heti Válasz pedig eladósorba került fővárosi iskolaépületekről ír.

Tervezett budapesti megaberuházásokról ír a Figyelő. A cikkből kiderül, a kormány százmilliárd forintos nagyságrendű ingatlan-fejlesztést tervez, hogy a főváros felkerüljön a világ turisztikai térképére. Igen ám, de a szükséges forrásoknak csak egy része áll rendelkezésre.

Az újság példákat is sorol: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egységes elhelyezését 2014-ig kellene megvalósítani, 20 milliárd forintból.

Az új Fradi-stadion 12 milliárd forintba kerülne, az építési határidő ugyancsak 2014.

A Gödör Club és Design Terminál Erzsébet téri kulturális centrumnak pedig 2013-ig kell megépülnie, 1,5 milliárd forintból.

De mindez semmi a Várnegyed felújításához képest, amely 25 évre szóló projekt, és az első kalkulációk legalább 100 milliárd forintos költségekről szólnak.

A Heti Válaszban eladósorba került fővárosi iskolaépületekről olvashatnak. Itt már a bevételi oldalról esik szó - igaz, az előbb idézett megaberuházásokhoz képest lényegesen kisebb nagyságrendekről.

A főváros ugyanis két és fél milliárd forint értékben dob piacra iskolákat, de a tapasztalatok szerint az oktatási célból épült - gyakran míves és értékes épületeknek - nehéz jó gazdát és megfelelő funkciót találni.

A cikkből az is kiderül, hogy az eladhatóvá minősített, évek óta kiürített ingatlanokat nem véletlenül tartotta talonban a főváros. Mindegyiknek szerepet szántak a közoktatás-fejlesztési tervekben, ám Budapest nehéz pénzügyi helyzete miatt a tervek lekerültek a napirendről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×