eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Három bizottság is tárgyalni fogja a Balsai-jelentést

Az Országgyűlés alkotmányügyi, rendészeti és emberi jogi bizottsága dönthet arról, hogy követi-e büntető feljelentés a Balsai-jelentést - mondta az InfoRádiónak a fideszes Gulyás Gergely. Hozzátette: e három bizottság dönti el azt is, hogy a jelentés a parlament elé kerül-e.

A jelentés 13 bűncselekmény megalapozott gyanúját veti fel. Ezeknél a tényállásoknál a jelentés külön-külön alátámasztja, hogy mi alapozza meg a gyanút - mondta az InfoRádiónak Gulyás Gergely a 2006. őszi rendőri fellépést vizsgáló hétfőn közzétett Balsai-jelentésre reagálva.

A fideszes képviselő hangsúlyozta: kérdés, hogy Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök milyen utasításokat adhatott a rendőri vezetőknek; annyit lehet tudni, hogy közvetlen kapcsolatban volt velük.

A jelentés korrekt módon tartalmazza azt, hogy az ügyészségnek rendelkezésére állnak azok a nyomozási eszközök, amelyekkel pontos bizonyítékokat lehet szerezni. Az azonban nem vitás, hogy a rendőrség működése és eljárása 2006-ban, a tévéostromkor és október 23-án szakmailag olyan mértékben volt hibás, hogy az a politikai befolyás valószínűségét erősíti - mondta a politikus.

Kiemelte, hogy a jelentést az alkotmányügyi, az emberi jogi, valamint a rendészeti bizottság is megtárgyalja. Az ő feladatuk lesz, hogy a saját területükön levonják a következtetést a jelentésből, és megállapítsák, van-e bármilyen jogszabály-módosításra való kényszer, vagy olyan javaslat, ami a jövőben hasonló események esetén garanciát jelent arra, hogy az állampolgárok alkotmányos szabadságjogaik ne sérülhessenek.

A büntetőjogi rész az ügyészségre tartozik - fűzte hozzá Gulyás Gergely.

A képviselő már tett egy feljelentést a rendőri túlkapások kapcsán akkor, amikor a 2006. őszi eseményeket vizsgáló albizottság befejezte a tevékenységét. A nyomozás az ügyben még mindig tart, de már gyanúsítottként meghallgatta az ügyészség Gergényi Pétert, Budapest akkori rendőr-főkapitányát, illetve két másik rendőrparancsnokot - emlékeztetett Gulyás Gergely.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 05:45
×
×
×
×