eur:
404.41
usd:
373.87
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Kezdődik a tanév - mélyen a zsebükbe kell nyúlni a szülőknek

Miközben az emberek többsége csupán tízezer forintot tartana elfogadhatónak beiskolázási költségként, a valóságban a tanévkezdés ennél jóval többe kerül.

Hetven-száz forint közötti áron lehet golyóstollat, ezer és1400 forint között tolltartót kapni. Ugyanez felszerelve - tehát tollakkal, ceruzákkal, radírokkal ellátva - 2500, sőt akár 4500 forint is lehet.

Egy hipermarketben három-négy ezer forintért lehet egy olcsóbb, hét-kilenc ezerért egy drágább iskolatáskát vásárolni. Ugyanez egy fővárosi papírkereskedésben 11 ezer és 29 ezer forint közötti áron mozog, igaz, utóbbi már speciális, a gyermek gerincét védő, úgynevezett ergonómiai táska árát jelenti.

Bécs Lajos, a Gfk szektormenedzsere korábban az InfoRádiónak elmondta: ezek iránt is megnőtt az utóbbi években a kereslet.

Folytatva a tanévkezdés előtt beszerzendő tanszerek listáját: hatdarabos filctollkészlet 260-tól 1.260 forintig vásárolható, a színesceruza-készlet ára 290 és 5.500 forint között mozog. A 12 darabos vízfesték ára 580 forinttól 2.620 forintig, a zsírkrétáé 260-tól 1.850 forintig terjed. Egyszerű füzetet lehet kapni 60, spirálfüzetet 300 forintért. A tisztasági csomag ára 630 forint, a tornazsáké 1.560 forinttól 3.650-ig terjed.

Nem filléres mulatság a tankönyvcsomag kifizetése sem. A Nemzeti Tankönyvkiadó vezérigazgatója, Kiss János Tamás korábban úgy tájékoztatta az InfoRádiót, hogy az olcsóbb csomag öt-hat, a drágább, felsőbb évfolyamos hét-kilenc ezer forintba kerül.

Ha tehát minden eszközből és a tankönyvekből is a legolcsóbb árakkal számolunk - és csak egy golyóstollat, illetve füzetet veszünk számításba - akkor is könnyen 11 ezer forint fölé kúszik a számla. Pedig egy a közelmúltban végzett felmérés szerint az emberek többsége, 53 százaléka csupán 10.000 forintot tart elfogadhatónak beiskolázási költségként és a válaszadók közel fele állami segítségre is számítana a tankönyvek megvásárlásához.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Párizsban, a France Football díjátadó gáláján átadják az előző labdarúgóidény legkiválóbb szereplőinek a díjakat, különböző kategóriákban. A meghívottak már mind ott vannak a színházteremben, a képek egyikén sem bukkant fel Real Madrid-futballista, azaz a jelek arra mutatnak, a BL-címvédő beváltotta fenyegetését és bojkottálja a programot.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 28. 21:07
×
×
×
×