eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Matolcsy: Megszorítások nélkül teljesíthető a hiánycél - a nap legfontosabb hírei

A nemzetgazdasági miniszter szerint megszorítások nélkül teljesíthető a jövőre tervezett, három százaléknál kisebb GDP-arányos államháztartási hiány.

Matolcsy György Pleschinger Gyula, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. új vezérigazgatójának beiktatásán hangsúlyozta, hogy a jövő évi hiánycél teljesítését segítik a pénzügyi szektort terhelő adók, a várt 2,5 százalék körüli gazdasági növekedés, valamint az olcsóbb állam és közigazgatás megteremtése, és az állami vállalatok rendbetétele. A miniszter hozzátette: a kormány az idén tartja magát a 3,8 százalékos célhoz. Pleschinger Gyula az államadósság-kezelő élén Szarvas Ferencet váltja, aki a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója lett augusztus elsején.

Papcsák Ferenc gyanús szerződéseket talált

A többi között az indokolatlanul magas díjazás, a teljesítési dokumentáció hiánya, valamint ugyanazon munka többszöri állami megrendelése és kifizetése miatt kezdeményez jogi lépéseket a 2002 és 2010 között kötött tanácsadói szerződések ügyében az elszámoltatási kormánybiztos. Papcsák Ferenc az InfoRádióban azt mondta: 12, elsősorban tanácsadó cég szerződéseit vizsgálták. Hozzátette: ezek az elmúlt években 636 szerződésen keresztül bruttó 12 milliárd forinthoz jutottak, amelyből kilencmilliárdot megbízási, tanácsadási díjként fizettek ki.

ÁSZ-feljelentés a 4-es metró miatt

Hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett az Állami Számvevőszék jogi osztálya a 4-es metró építésével kapcsolatban. A szervezet azután döntött így, hogy lefolytatta a beruházás vizsgálatát. A Fővárosi Önkormányzat példátlannak tartja, hogy a számvevőszék az előtt ismertette vizsgálatának eredményét mielőtt az befejeződött volna. Az önkormányzat közleményében azt írta: megkapták a jelentéstervezeteket, azokra reagáltak is, de észrevételeikre semmilyen választ nem érkezett.

Az MSZP aggódik a nyugdíjasokért

Az Idősügyi Tanács összehívására kéri a kormányfőt az MSZP. Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségi tagja azt mondta: a testület már fél éve nem ülte össze, és az idős emberek azt várják Orbán Viktortól, hogy ismerje meg a tavaly ősszel az Országgyűlés által elfogadott Nemzeti Idősügyi Stratégiában foglaltakat, és hajtsa végre az első három éves cselekvési tervet. Megismételte: az MSZP azt kezdeményezi, hogy a kormány számítsa be a töredékéveket a nyugdíj megállapításakor, folytassa a korrekciós célú nyugdíjemelést, és tegyen javaslatot a méltányossági nyugdíjkeret 50 százalékos növelésére a 2011-es költségvetésben.

Maradhat az erős svájci frank

Az év végéig akár a 240 forintos szintig is erősödhet a svájci frank árfolyama - mondta az Equilor Befektetési Zrt. deviza üzletág igazgatója. Szántó András az InfoRádióban hozzátette: a forint/euró árfolyam rövidtávon megközelítheti a 300-as szintet, hosszabb távon azonban 265 forintos, a svájci frank esetében pedig 200 forint körüli szintre lehet számítani. A szakember szerint az önkormányzati választások után a kormány nemzetközileg jobban elfogadható gazdaságpolitikát folytat majd, így legkésőbb 2011 végére érdemben erősödhet a forint.

Hogyan segítse a kormány a BKV-t?

Az MSZP főpolgármester-jelöltje szerint veszélybe kerülhet a főváros tömegközlekedése, mert a kormány továbbra sem hajlandó kifizetni az előző kabinet által vállalt támogatást a BKV számára. Horváth Csaba az InfoRádióban hangsúlyozta: a Bajnai-kabinet és a főváros közötti megállapodás alapján csaknem 7,5 milliárd forintot kellett volna átutalni július 15-éig. A Fidesz főpolgármester-jelöltje arra emlékeztetett, hogy a Bajnai-kormány által vállalt támogatást járatritkításhoz és tarifaemeléshez kötötték. Tarlós István az InfoRádióban azt mondta: a kormány most átfogóbb, és nagyobb volumenű segítséget akar nyújtani a BKV-nak.

Már idén védhetik a devizahiteleseket

Még az idén hatályba léphetnek azok a jogszabályi változások, amelyek a Fidesz nyolcpontos, a bajba jutott lakáshiteleseket megsegítő csomagját tartalmazzák. Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke és Rogán Antal, a párt gazdasági kabinetvezetője miután találkozott a hitelfelvevők érdekképviseleti szerveivel közölte: még októberben benyújtják a parlamentnek a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló jogszabály módosításának tervezetét. Madarasi Tibor, a Pénzügyi Szervezetek Lakossági Figyelője Közhasznú Egyesület elnöke azt mondta: több kritikus pont is volt az elképzelések között, azonban nem volt vita az egyoldalú szerződésmódosítás, illetve az önkényes kamatemelés tilalma kérdésében.

Nyomozás az ÁNTSZ-laborok privatizációja

Hűtlen kezelés gyanúja miatt rendelt el nyomozást 14 megyei ÁNTSZ-laboratórium privatizálása ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda. Ezt Bartha László, az iroda szóvivője erősítette meg az InfoRádiónak, de további részleteket nem mondott. A vizsgálat azután indult, hogy Szócska Miklós egészségügyi államtitkár feljelentést tett az ügyben. Korábban a Heti válasz című lap arról írt, hogy a tisztiorvosi hivatal 2006-ban 48 millió forintért értékesített laboratóriumhálózatát két év után 1,54 milliárd forintért adták tovább jelenlegi tulajdonosának.

Eltemették a hősi halált halt katonát


Tatán katonai tiszteletadás mellett helyezték örök nyugalomra a Magyar Honvédség hősi halottját, Kolozsvári Györgyöt, akit posztumusz léptették elő hadnaggyá. A 37 éves katona múlt héten halt bele az augusztusban, egy afganisztáni támadásban szerzett sérüléseibe. A szertartáson a katonai vezérkar tagjai mellett részt vett többek között Hende Csaba honvédelmi miniszter és Michl József, Tata polgármestere is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×