eur:
393.01
usd:
366.47
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Õrizetben a Nemzeti Vagyonkezelő volt vezérigazgatója - a nap hírei

Õrizetbe vették a nemzeti vagyonkezelő egykori vezetőjét és értékesítési igazgatóját. Nyolclakásos lakóparkot adtak át árvízkárosultaknak a Miskolchoz közeli Felsőzsolcán. Szlovákiában nemzeti gyásznapot tartanak csütörtökön a pozsonyi mészárlás áldozatainak emlékére. A nap legfontosabb hírei augusztus 31-én.

Õrizetbe vette a Központi Nyomozó Főügyészség Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő egykori vezetőjét és a társaság volt értékesítési igazgatóját a sukorói üggyel összefüggésben. Tátrai Miklóst különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, Császy Zsoltot bűnsegédlettel gyanúsítják. Keresztes Imre főügyész tájékoztatása szerint a gyanúsítottak lakásaiban házkutatást tartottak, ahol okiratokat és számítógépeket foglaltak le, majd kihallgatták őket. Mindketten panasszal éltek a gyanúsítás ellen és tagadták a terhükre rótt bűncselekmény elkövetését. A Központi Nyomozó Főügyészség tavaly április óta nyomoz a King's City kaszinóberuházáshoz köthető sukorói, albertirsai és pilisi ingatlanok cseréje ügyében.

Nyolclakásos lakóparkot adtak át árvízkárosultaknak a Miskolchoz közeli Felsőzsolcán; ez az első beruházás, amely az újjáépítés keretében készült el. A Nemzeti Összefogás Fuvarozói Fórum felajánlásából alig több mint egy hónap alatt épült fel a felsőzsolcai családok számára tervezett lakópark, és birtokba is vehették azok az árvízkárosultak, akik csak rászorultsági alapon juthattak új otthonhoz. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt mondta: október végéig valamennyi árvízkárosult lakhatási feltétele megteremtődhet.

A demokratikus közjót szolgáló közigazgatás megteremtéséről beszélt a Külügyminisztérium külképviselet-vezetői értekezletén Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes. A közigazgatási és igazságügyi tárcát is irányító politikus azt mondta: a rendelkezésre álló pénzből a többség véleményét figyelembe véve az államnak a legmagasabb szintű szolgáltatást kell nyújtania. Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa emlékeztetett arra: az unióban januártól szorosabb lesz a gazdaságpolitikai koordináció a tagállamok között.

Befejezte a gazdasági folyamatok értékelését a Varga Mihály vezette tényfeltáró bizottság - közölte a kormányfő szóvivője. Szijjártó Péter azt mondta: számos újabb gyanús ügy került elő; ezeket még elemzik; a jelentést csak a vizsgálatok után adja át Varga Mihály a kormányfőnek. Az MSZP szerint azért nem készült el augusztus végére a jelentés, mert - mint fogalmaznak - nem tudják igazolni a gazdaság és az államháztartás állapotáról közölt korábbi hazugságokat.

Eltörölné az alapvető magyar élelmiszerek áfáját a Jobbik. Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselő az InfoRádióban azt mondta: Magyarország akár 20-30 millió ember élelmezését is képes lenne ellátni, ehelyett a kenyér kilónkénti ára rövidesen eléri a 300 forintot, a gyümölcsök pedig kétszer-háromszor annyiba kerülnek, mint tavaly.

A szlovák külügyminiszter szerint megtalálták a megoldást a magyarországi kettős állampolgárság problémájának megoldására. Mikulás Dzurinda egy hírügynökségnek nyilatkozva ugyanakkor azt mondta: egyelőre nem beszél a részletekről, nehogy rosszat tegyen. Hozzátette: elképzelése megvalósításához meg kell nyernie az egész kormánykoalíció támogatását.

Szlovákiában a kormány döntése értelmében nemzeti gyásznapot tartanak csütörtökön a pozsonyi mészárlás áldozatainak emlékére. A Dévényújfalu nevű városrészében hétfőn egy férfi hét embert gyilkolt meg és 15-öt megsebesített, mielőtt mellkason lőtte egy rendőr. A legújabb adatok szerint csak ezután lőtte magát fejbe az ámokfutó. A 48 éves Lubomír Harman gépkarabéllyal lövöldözött; 5 embert egy panellakásban ölt meg, majd a ház előtt egy hatodikat is. Az áldozatok romák voltak, egy családot alkottak: az anya, két lánya, 12 éves unokája, az egyik lány barátja és a másik lány férje az áldozat. A férfi a gyilkosságok után az utcán lövöldözött, és egy közeli erkélyen is eltalált egy nőt, aki szintén életét vesztette.

Szerdától igényelhető a Széchenyi Kártya Program harmadik eleme, a beruházási hitel. Krisán László, a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója elmondta: a három elemmel egy vállalkozás akár 100 millió forint támogatott hitelhez is juthat. Január elsejétől elindulna a pályázaton elnyert forrásokhoz az önerőt biztosító finanszírozás is.

Szerdától 10 forinttal olcsóbban vásárolhatják meg az üzemanyagot azok a fuvarozók, akik hazai benzinkutaknál tankolnak. Vereczkey Zoltán, a Közúti Fuvarozók Egyesülete elnöke az InfoRádióban elmondta: a Mollal kötött szerződés célja, hogy újra Magyarországon tankoljanak a nemzetközi fuvarozásban részt vevő kis- és közepes vállalkozások, amelyek eddig külföldön vették meg az olcsóbb gázolajat.

Megdőlt az augusztus utolsó napján mért országos és budapesti hidegrekord. Kolláth Kornél, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta: Sopronban 12 Celsius fokot, Budapesten 13,2 fokot mértek. Korábban 1989-ben, Pécsen mértek 13,7 fokot és ugyancsak 1989-ben Budapesten 14,3 fokot ezen a napon.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×