Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szekeres: Át fogják hárítani a bankadó nagy részét a lakosságra

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az MSZP szerint 800 milliárd forintot vesztettek a devizahitelesek az Orbán-kormány megalakulása óta. Szekeres Imre azt mondta, a bankok a rájuk kivetett különadó 60 százalékát áthárítják majd a lakosságra. A politikus mindezzel együtt is tarthatónak látja a költségvetési hiánycélt.

Gazdasági szempontból katasztrofálisnak tartja az MSZP az Orbán-kormány megalakulása óta eltelt több mint két hónapot. Szekeres Imre, a párt gazdasági kabinetvezetője azt mondta, az elmúlt 60 nap intézkedései nyomán 590 milliárd forintra nőttek a devizahitelesek úgynevezett átértékelési veszteségei, a Kósa Lajos és Szijjártó Péter nyilatkozatait követő forintgyengülés pedig tovább rontotta az adóssággal küszködők helyzetét.

"Az Orbán-Semjén-kormány megalakulása óta körülbelül 800 milliárd forintot vesztettek a devizahitelesek. Tehát aki felvett egy-két éve ötmillió forint svájci frankhitelt, annak most ötven százalékkal magasabb a törlesztő-részlete, mint induláskor" - fogalmazott a politikus.

Szekeres Imre szerint a kormány intézkedései nyomán 300 milliárd forinttal romlott május óta az államháztartás egyenlege. Az InfoRádió kérdésére a politikus azt mondta, hogy a külön kivetett adókkal viszont tartható lehet a 3,8 százalékosra tervezett éves hiány. Mindezekre viszont nem lett volna szükség, ha nem így kormányoz a Fidesz - mondta a szocialista képviselő. Hozzátette, független intézmények is megerősítették, hogy a 130 milliárd forintos pluszban várt bankadó 60 százalékát, mintegy 80 milliárd forintot a lakosság fogja megfizetni.

"Bármi is a propaganda, ezt kívánja a gazdaság logikája. A bankok adója nő, a bankárok adóját viszont csökkenti a kormány az egykulcsos szja-val. A kormány ezekkel az intézkedésekkel a hitelfelvevők, betétesek oldaláról a bankárok oldalára állt" - vélekedett Szekeres Imre, aki szerint az Új Széchenyi-tervnek az a funkciója, hogy az önkormányzati választásokig elterelje a figyelmet az igazságról. Az első fejlesztési tervet szerinte a hosszú kifizetési határidők, a szubjektív megítélés, a politikai mérlegelés, és a nem megfelelő ellenőrzés jellemezte.