eur:
389.68
usd:
363.45
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nemzeti Földalap kezelné a vagyont

A családi gazdaságok kialakítását, a szakirányú végzettséggel rendelkező fiatal vállalkozók földhöz jutását, valamint a spekulációk és zsebszerződések megszüntetését célozza az a kormány által beterjesztett törvénymódosítási javaslat, amely létrehozná a Nemzeti Földalapot, és egységesítené a földgazdálkodást.

Nemzeti Földalapot hoz létre a kormány az állami földvagyon kezelésére, a visszásságok megszüntetésére, és a magyar gazdálkodók földhöz jutása érdekében - jelentette be a vidékfejlesztési miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón.

Fazekas Sándor emlékeztetett arra, hogy a kormány már pénteken benyújtotta az Országgyűlésnek a Nemzeti Földalapról szóló törvényjavaslatot, és módosítaná a földtörvényt is. A tárcavezető emlékeztetett, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től átkerül a földvagyon a vidékfejlesztési miniszterhez, aki az újonnan felálló Nemzeti Földalapkezelő Szervezeten keresztül gyakorolja majd a tulajdonosi jogokat.

"Birtokpolitikánk célja, hogy elősegítsük a működőképes családi gazdaságok kialakítását, támogassuk a szakirányú végzettséggel rendelkező agrárvállalkozókat, a fiatal, gazdálkodni akaró, gyermeket vállaló családok földhöz jutását, és szeretnénk befolyásolni a földárak és haszonbérleti díjak alakulását is" - fogalmazott a miniszter.

Fazekas Sándor szerint a földtörvény módosításának az a célja, hogy a kormány megakadályozza a telekspekulációt és megszüntesse a zsebszerződéseket. Ha a parlament elfogadja a jogszabályokat, akkor a földtulajdonosoknak először a Nemzeti Földalap részére kell felajánlaniuk termőföldjüket eladásra, amely piaci áron veheti meg a telket a tulajdonostól.

Az alapban lévő földeket pedig kizárólag nyilvános pályázaton lehet eladni, esetleg cserével, illetve vagyonkezelői vagy haszonbérleti szerződést lehet kötni rá. A nyilvánosság kiemelt cél: az ötmillió forint feletti szerződések adatait közlik a honlapon. A 100 millió forintnál értékesebb, vagy 100 hektárnál nagyobb földek értékesítéséről a Birtokpolitikai Tanács dönt. Fazekas Sándor hozzátette, a bevételeket kizárólag földvásárlásra lehet fordítani.

A miniszter szerint várható a közeljövőben az illetéktörvény módosítása annak érdekében, hogy családon belül könnyebb legyen átadni a gazdaságot; a kabinet elkészíti az ország teljes földvagyon-leltárát; és átvilágítja a Natura 2000 programot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×