eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Így vitáztak a 29 pontról a Parlamentben

Megkezdődött az Országgyűlésben az Orbán Viktor miniszterelnök 29 pontjának gazdasági vonatkozásairól szóló vita. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint a program képes elindítani a változásokat, Szekeres Imre, szocialista vezérszónok szerint azonban nem szolgálja a fejlődést.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter expozéjában azt ígérte, hogy a második Orbán-kormány első gazdasági akcióterve alkalmas arra, hogy Magyarországon konzervatív gazdaságpolitikai fordulatot indítson el.

"gyszerre próbálja és hitem szerint éri el, hogy megváltozzon a gondolkodásunk, persze ez egy lassú folyamat lesz, és éri el, hogy az üzleti életben, az önkormányzatokban, a családokban, a közösségben is változzanak a tettek.

A fejekben és a valóságban elinduló fordulatból lesz Magyarország sikere. Ezen az úton indultunk el, mindannyiunknak sok sikert kívánok" - mondta a tárcavezető.

Rogán Antal, a Fidesz vezérszónokaként a javaslatok támogatását kérte a képviselőktől.

Szerinte "ezekre azért van szükség, mert az előző, az MSZP által vezetett kormánytól sikerült egy olyan gazdasági helyzetet örökölni, amelyben nem volt pénzügyi stabilitás, nem volt gazdasági növekedés, az ország nem volt versenyképes és az egyik legnagyobb adminisztrációs teher, az egyik legnagyobb bürokrácia terhelte a magyar vállalkozókat és a magyar embereket."

Szekeres Imre a szocialisták vezérszónoka azonban úgy vélte, hogy Orbán Viktor 29 pontja nem szolgálja a magyar gazdaság fejlődését

"A 29 pont nem más, mint egy alkalmatlan és rossz válasz Kósa Lajos, Szijjártó Péter és mások felelőtlen, káros nyilatkozataira, amelyek akkor megrengették a forintot és családok és vállalkozások sorsa rendült meg és jártak nagyon rosszul, több hónapra kihatva a fizetési kötelezettségeik drasztikus megnövelésével" - mondta a szocialista poltikus

Hegedűs Tamás, a Jobbik vezérszónoka üdvözölte a tervezett intézkedéseket.

"Úgy gondoljuk, hogy jó irányba vezetnek ezek az előterjesztések, hiányérzetünk volt inkább, tehát mi egy komplex csomagban szerettük volna látni a pontokat az államadósság helyzetének újragondolására is, a multinacionális cégek közteherviselésbe való bevonására, vagy akár mint azt korábban elmondtuk egy sajtótájékoztatón, a magánnyugdíjpénztárak "államosítására" is" - jelentette ki a Jobbik képviselője.

Scheiring Gábor, a Lehet Más a Politika képviselője sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a törvény alapján úgy látszik, hogy a kormány nem ismeri a magyar gazdaság legsúlyosabb problémáit.

Ez a törvénycsomag nem mond semmit arról, hogy hogyan lehetne munkahelyeket teremteni, nem mond semmit arról, hogy hogyan lehetne érdemben kezelni a devizahitelek jelentette időzített bombát, és végül nem mond semmit arról, hogy hogyan lehetne biztosítani az átláthatóságot és ezáltal helyreállítani a magyar politikába és gazdaságpolitikába vetett bizalmat - mondta Schering Gábor.

A javaslatcsomag a többi között a hitelintézetek, a biztosítók és az egyéb pénzügyi szervezetek különadó-fizetési kötelezettségét tartalmazza, korlátozza a közszférában kifizethető jövedelmeket, emellett csökkenti a társasági adót valamint megszüntet tíz kisebb adót is.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Érdekes tanulmánnyal rukkolt elő a napokban az európai alapkezelőket tömörítő szervezet, az Efama. Ebből kiderül, hogy a magyarok leginkább a banki értékesítési hálózatokon keresztül veszik az egyik kedvenc befektetésüknek számító befektetési alapokat, de a banki hálózat túlsúlya Európa egészénél megfigyelhető. Érdekes, hogy míg Európában a különböző alapkezelők alapjainak hozzáférést kínáló, nyílt alapforgalmazó platformok egyelőre szerény piaci részesedést hasítanak ki maguknak, itthon ez a második legnépszerűbb értékesítési csatorna.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 05:45
×
×
×
×