eur:
388.99
usd:
363.66
bux:
68187.62
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Újra lehet buktatni az alsó tagozatban

Szeptember elsejétől újra évismétlésre lehet kötelezni az alsó tagozatos diákokat, kivéve az első osztályosokat, az Országgyűlés ugyanis elfogadta az erről szóló törvénymódosítást. Az oktatási államtitkár és a pedagógusok nagy része is úgy látja, hogy az eddigi rendelkezés rontotta a diákok teljesítményét, és megalázta a pedagógusokat.

Még kereszténydemokrata képviselőként nyújtotta be május végén a közoktatási törvény módosítását az azóta már az oktatást azóta irányító Hoffmann Rózsa. Az Országgyűlés hétfőn fogadta el a változtatást, melynek következtében szeptember elsejétől újra lehetőségük van a pedagógusoknak arra, hogy évismétlésre bocsássák az alsó tagozatos diákokat.

Hoffmann Rózsa államtitkár korábban az InfoRádiónak azt mondta, nem volt életszerű, hogy a pedagógus a szülő beleegyezésével buktathatta meg a rosszul teljesítő diákot, az eddig hatályban lévő szabályozás ugyanis így szólt.

"Ennek olyan következménye volt, hogy kisgyerekek és szülők szemtelenül a tanár arcába vágták, hogy úgyse tehet semmit, minek teljesítsem a kötelességemet, minek tanuljak szorgalmasan, úgysincs következménye. Ennek a következmény-nélküliségnek szeretnénk véget vetni" - fogalmazott.

Az első osztályosokat továbbra sem lehet buktatni, Hoffmann Rózsa szerint azért nem, mert legalább két év kell ahhoz, hogy egy általános iskolás diák "utolérje magát" az óvoda után.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete hét évet várt arra, hogy megszülessen ez a módosítás, Kerpen Gábor, az érdekképviselet elnöke az InfoRádiónak azt mondta, senkinek sem volt jó az eddigi rendszer.

"Egyrészt megalázó helyzetbe hozta a pedagógusokat, hiszen szakmai döntést nem hozhattak. Másrészt a szülőket is nagyon nehéz helyzetbe hozta, hiszen egy szülő nem mondja ki jó szívvel a gyerekéről, hogy ismételjen évfolyamot" - hangsúlyozta.

Kerpen Gábor nem tart attól, hogy mostantól tömegesen évismétlésre bocsátanák az alsó tagozatosokat, hiszen a buktatás azelőtt is csak a végzősök maximum3három százalékát érintette. A PDSZ elnöke megjegyezte, akik az elmúlt hét évben a rossz teljesítményük ellenére léphettek előre, így tartós hátrányba kerültek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×