eur:
391.33
usd:
367.36
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Törvényjavaslattal ironizál az MSZP

Ironikus hangvételű törvényjavaslatot nyújtott be tizenegy szocialista képviselő a "Nemzeti Együttműködés Rendszerét Megtestesítő Személy iránt érzett szeretet, hűség és hála kifejezéséről". Az Országgyűlésnek hétfőn beterjesztett indítvány Orbán Viktor miniszterelnök születésnapját, május 31-ét ünnep- és munkaszüneti nappá nyilváníttatná.

Az előterjesztők - köztük Gyurcsány Ferenc volt kormányfő, Lendvai Ildikó pártelnök, Mesterházy Attila frakcióvezető és Molnár Csaba korábbi kancelláriaminiszter - ezzel azon a pénteken közzétett kormányrendeleten ironizálnak, amely szerint ki kell helyezni az államigazgatási szervek épületeiben a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot.

Az indokolásban azt írják: úgy gondolják, hogy a nemzeti együttműködés rendszerének megalapításában Orbán Viktornak elévülhetetlen érdemei vannak, "így méltatlan, ha csak a politikai nyilatkozat kötelező kifüggesztéséről rendelkezik a jogalkotó"; mint fogalmaznak, "illő és üdvös módon" Orbán Viktor fényképét és tömör életútját is el kell helyezni valamennyi középületben annak érdekében, hogy a magyar nemzet tagjai szeretetüket, hűségüket és hálájukat megfelelően fejezhessék ki.

"A portrét és az életutat színes formátumban, méltó minőségben nyomtatva, legalább 50×70 cm méretű, álló téglalap alakú keretbe kell foglalni (...) ha az épület sajátosságai azt nem zárják ki, a portrét (életutat) megfelelő módon meg kell világítani" - használja a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozat kihelyezéséről szóló kormányrendelet fordulatait a javaslat.

A szöveg szerint az Országgyűlés a Nemzeti Egységet Megtestesítő Személy (NEMESZ) vagyis Orbán Viktor születésnapját, május 31-ét ünnep- és munkaszüneti nappá nyilvánítja. "A Szavazófülkékben Lezajlott Forradalom Eredményeként Létrejött Nemzeti Együttműködés Rendszere (SZALEFORELÉNER) az idén áprilisban az egységbe forrt magyar nép akaratából létrejött új politikai, gazdasági, társadalmi rendszer" - olvasható az iktatott szövegben.

A szocialista indítvány szerint aki olyan cselekményt követ el, amely közvetlenül arra irányul, hogy Orbán Viktor kötelezően kihelyezett portréját (életútját) erőszakkal vagy ezzel fenyegetve megváltoztassa, eltávolítsa, vagy annak megismerhetőségét egyéb módon akadályozza, bűntettet követ el, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×