eur:
390.98
usd:
366.89
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Nemzeti Összefogás Fuvarozói Fórum alakult

További 2 milliárd forinttal növelhető az árvízkárosultak megsegítésére fordítható összeg a fuvarozók felajánlása, illetve a fuvarozók és a kormány megállapodása jóvoltából - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a fuvarozókkal együtt tartott sajtótájékoztatón Budapesten.

A magyarországi fuvarozók egyharmadát képviselő szállítók a Nemzeti Összefogás Fuvarozói Fórumot (NÖFF) megalakítva vállalták, hogy 2010 második félévében Magyarországon tankolják meg járműveiket azokban az esetekben is, amikor költséghatékonysági okokból inkább a határon túl tennék ezt - ismertette a miniszter.

Matolcsy György elmondta: ezáltal további 2 milliárd forinttal megnő az árvízkárosultakat megsegítő alap. Összesen 20 millió liter gázolaj magyarországi tankolásáról van szó, amelynek adórésze bekerül az államháztartásba és elkülönítik a célra. Amennyiben ez megvalósul, a kormány bevezeti a kereskedelmi gázolaj kategóriát Magyarországon, ami literenként 8 forint jövedéki adó visszatérítést jelent majd 2011. január 1-től a fuvarozó cégeknek.

A NÖFF alapítóinak képviseletében Wáberer György, a Waberer's Holding elnök-vezérigazgatója elmondta: azt a gázolaj mennyiséget vásárolják meg Magyarországon, amelyet eddig a Magyarországról európai célállomások felé induló fuvarjaik esetében - költségmegtakarítási okokból - főként Ausztriában tankoltak.

A kormány képviseletében Matolcsy György, a fuvarozók képviseletében Wáberer György a fentieket rögzítő megállapodást írt alá.

Wáberer György felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben minden fuvarozó csatlakozna a kezdeményezéshez, az 16 milliárd forint pluszbevételt jelentene az államkasszának. A fórum nyitva áll minden vállalkozás előtt, amelyek teljesítik a csatlakozás feltételeit. Csak azok a vállalkozások lehetnek például tagok, amelyeknek nincs köztartozásuk, minden alkalmazottjukat törvényesen foglalkoztatják és megfizetik utánuk valamennyi adót és járulékot. A fórum a fuvarozói szakma feltételeinek javítására és a gazdaság működőképességének fokozására vonatkozó javaslataival a továbbiakban is támogatni kívánja a kormány munkáját.

A NÖFF alapítója a tíz legnagyobb magyarországi közúti fuvarozó és logisztikai vállalkozás, amelyek a magyar nemzetközi fuvarozási piac mintegy 30 százalékát bonyolítják 4.500 kamionnal. Tagjai: a Waberer's Holding Zrt., a Szemerey Transz Zrt., a Révész Trans Kft., a Huncargo Spedition Szállítmányozási Kft., a Prevost Hungária Kft., a Lerton Trans Hungary Kft., a Gartner Intertrans Hungária Kft., az Eurolux-Trans Nemzetközi Fuvarozási Szállítmányozási és Kereskedelmi Kft., a Horváth Rudolf Intertransport Kft. és a Transtank Nemzetközi Tankautó Fuvarozási Kft.

A szervezet alapítói felajánlást tesznek az Észak-Magyarország régiót ért természeti katasztrófát követő újjáépítés támogatására. Az alapítók mindegyike vállalja egy-egy, az árvíz által lerombolt ház felújítását, illetve rendbe hozatalát. Ehhez a kezdeményezéshez várják vállalkozások és magánszemélyek csatlakozását és felajánlásait egyaránt.

Wáberer György kezdeményezéséhez csatlakozott már a Market Zrt., az építőipari vállalkozás szakemberei ingyenesen elkészítik az újjáépítendő házak típusterveit, amelyek közül a települések polgármesterei által rászorultság alapján megnevezett családok kiválaszthatják a számukra megfelelőt. Ezt követően a társaság a kiválasztott házak bármelyikét két hónap alatt felépíti és átadja a fedél nélkül maradt családoknak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×