eur:
391.07
usd:
366.41
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Felpörgette a munkát a kormány - lapszemle

Erőltetett menetet diktál a kormány a Parlamentnek Orbán Viktor 29 pontos akcióterve miatt. Legalább száz új törvényszakaszt tartalmaz a közbeszerzési törvény módosítása, amelynek tárgyalását kedden kezdi meg a Ház, és amelyről július 19-én tartják a zárószavazást - írja a Népszabadság.

A kormány 29 pontos gazdasági akciótervéhez tartozó törvénymódosításokról is két hét múlva, a nyári szünet előtti utolsó parlamenti ülésnapon voksolnak a honatyák - áll a Népszabadságban. Ez a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által pénteken benyújtott 69 oldalas, 144 paragrafust tartalmazó törvénycsomag rendelkezik többek között a háztartási alkalmazottakról (az adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatásról), a kétmillió forint feletti végkielégítés után járó 98 százalékos különadóról, a 10 százalékos társasági adóról, a jelzálogról és a devizaalapú kölcsönökről, a közszféra munkabérének maximalizálásáról, a jövedéki adó módosításáról, pálinkafőzés liberalizálásáról, valamint a PSZÁF-törvény korrigálásáról.

Ez több mint félszáz törvénymódosítást jelent, és ezzel a 29 pontból még csak 16 pont lesz kipipálva. Köztük az ajándékozási illeték eltörlése, amelyről - a gazdasági csomag részeként - ugyancsak július 19-én lesz a zárószavazás.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy akár százmilliárdokat is kivihetnek adózatlanul Magyarországról az itt működő multinacionális vállalatok. A lapnak nyilatkozó szakértők szerint ennek büntetőadókkal lehetne gátat vetni. A jelenségre a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete hívta fel a figyelmet, rögzítve, hogy a nemzetközi nagyvállalatok a Magyarországon megtermelt jövedelmük jelentős részét év közben úgy utalják át külföldi anyacégüknek, hogy itthon nem fizetnek adót. Herich György, az egyesület elnöke a lapnak példaként a bankokat említette. A pénzintézetek főként kamatok vagy más szolgáltatóst elszámolva tudják elkerülni a hazai adófizetést - mondta a szakember.

A Napi Gazdaságban arról lehet olvasni, hogy a kormány segíteni akar a bajba került lakáshiteleseken. A segítség költségvetési kiadással jár, de ezt csak a költségvetési hiánycélon belül lehet finanszírozni - mondta Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke a lap mai számában megjelent interjúban.

Rogán Antal kijelentette: a kabinet csak azokon átlagembereken tud segíteni, akik számoltak a kockázatokkal. "Olyan hitelesekkel nem tudunk mit kezdeni, akik a saját tehervállalási lehetőségeiken túl adósodtak el - függetlenül a devizanemtől" - fogalmazott. Rogán Antal megerősítette, hogy a rossz hitelek esetében nemcsak a kormánynak kell a terheket vállalni - abban az adósnak és a hitelezőnek is osztoznia kell. Az állam egyedül e kérdést nem tudja megoldani, így a bankoknak is terheket kell vállalniuk, hiszen leginkább az ő érdekük, hogy a kétes hitelektől megszabaduljanak, ezért a politikus a piaci alapú megoldást sem zárná ki.

A Világgazdaság arról ír, hogy még mindig javulóban van a külkereskedelmi mérleg, de vannak már a belső kereslet beindulására utaló jelek is. A tavaly látottnál azonban jóval szűkebb az export-import olló: a kivitel volumene 16,8, a behozatalé pedig 15,9 százalékkal bővült áprilisban éves összevetésben - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Ezek a válság előtti időszakra jellemző számok, de ezúttal a viszonyítási alap igen alacsony. A tavalyi első hónapokban jóval 20 százalék feletti zuhanás volt, így még messze nincs a forgalom a 2008-at jellemző szinten.

A magyar gazdaság számára meghatározó európai piacok ugyan viszonylag lassan állnak talpra, de a korábban leépített készletállományok újrafeltöltése - főként az iparban - lökést adott a hazai exportőröknek is. Tavaszra azonban kifulladni látszik az előző hónapok irama. Az előző havi gyenge teljesítményre még magyarázat volt a viszonylag magas bázis, de most ez sem érvényes. Ez pedig azt az elméletet látszik alátámasztani, hogy hiába jutottunk túl a recesszió nehezén, még nem tud a gazdaság tartósan magasabb sebességfokozatban maradni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×