eur:
387.05
usd:
358.72
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Sólyom: Vona "hamis esküjével a hazugságot fogja képviselni az új Országgyűlésben"

Sólyom László szerint a parlamentarizmust csúfolja ki az a képviselő, aki a Ház alakuló ülését jogszabálysértéssel zavarja meg. Az államfő szerint ha a Jobbik frakcióvezetője a jogsértéssel kérkedve esküszik a jogszabályok betartására, hamis esküjével "a hazugságot fogja képviselni az új Országgyűlésben".

Sólyom László köztársasági elnök szerint a parlamentarizmust csúfolja ki az a képviselő, aki az Országgyűlés alakuló ülését jogszabálysértéssel zavarja meg, tudva, hogy a hatályos rendelkezések nem adnak módot ennek fizikai megakadályozására.

Sólyom László az MTI-nek megküldött közleményében pénteken délután arra reagált, hogy az új Országgyűlés képviselőinek eskütétele idejére Vona Gábor, a Jobbik elnök-frakcióvezetője levette zakóját és gárdamellényben mondta el az eskü szövegét. A mellény hátoldalán hímzett oroszlán, az elején árpádsávos pajzs volt.

Az államfő szerint ha a Jobbik frakcióvezetője a jogsértéssel kérkedve esküszik a jogszabályok betartására, hamis esküjével "a hazugságot fogja képviselni az új Országgyűlésben".

Vona Gábor vállalja a következményeket

Vona Gábor nem érzi jogszabálysértésnek, hogy gárdamellényben tette le a képviselői esküt pénteken a parlamentben. A Jobbik elnök-frakcióvezetője az MTI-nek pénteken azt mondta: ha ez mégis jogszabálysértés lenne, akkor állampolgári engedetlenségnek fogja fel és vállalja az azzal járó következményeket.

Azzal indokolta, hogy csak a képviselői eskü alatt vette le zakóját, hogy úgy érezte, az az a pillanat, amikor a legjobban tudja kifejezni szolidaritását azok iránt, akiket "az előző kormányzat meghurcolt és jogtalanul, antidemokratikus módon üldözött".

Közölte, hogy nem csak az előző kormány, de a "jövő kormány irányába is kifejezem abbéli szándékomat, hogy ezeknek az embereknek a jogait nem csorbítani kellene".

Vona Gábor arról, hogy - az eskütétel idejét leszámítva - zakót húzott a mellényére, azt mondta: ez azért van így, mert nem szerette volna, ha az alakuló ülés általa lehetőséget ad az MSZP számára, hogy "politikai botrányt csináljon". "Meg kívántam őket fosztani ettől a lehetőségtől" - közölte.

Sólyom László államfő beszédével összefüggésben Vona Gábor úgy fogalmazott: a köztársasági elnök beszédét kirekesztőnek tartja. "Úgy érzem, hogy Sólyom László ezzel a beszéddel 855 ezer magyar állampolgárt alázott meg, és tett bizonyos értelemben közvetve másodrendű állampolgárrá" - mondta.

"Kicsit úgy viselkedett a köztársasági elnök úr, mint amikor bizonyítványt oszt az osztályfőnök. Ez méltatlan volt a köztársasági elnöki tisztséghez, és szerintem Sólyom László politikai pályafutásának mélypontja volt" - értékelte.

Fidesz: a Bajnai-kormány kötelessége intézkedni Vona ügyében

A magyar köztársaságnak van kormánya, a Bajnai-kormány, amelynek nem joga, hanem kötelessége megtenni a lépéseket annak ügyében, hogy a Jobbik elnöke gárdamellényben tette le a képviselői esküt - mondta az MTI-nek a Fidesz frakcióvezetője pénteken az Országgyűlés megalakulása után.

Lázár János hozzátette, hogy pártja még a nap folyamán mérlegeli, hogy mit tesz az ügyben.

Az Országgyűlés alakuló ülése alatt a képviselői eskü idejére Vona Gábor Jobbik-elnök levette zakóját és gárdamellényben tett esküt. A mellény hátoldalán hímzett oroszlán látszott, az elején árpádsávos pajzs volt.

MSZP: a Házon belül is szabálysértés, ami kívül az

Mesterházy Attila szocialista frakcióvezető kezdeményezi, hogy megalakulása után a házbizottság tartson rögtön rendkívüli ülést, amelyen kezdeményezi: változtassák meg úgy a jogszabályokat, hogy a Házon belül is legyen szabálysértés, ami a Parlament falain kívül annak minősül.

Az eskütétel után tartott sajtótájékoztatóján hozzátette: azt is kezdeményezi, hogy a demokratikus pártok tegyenek olyan nyilatkozatot, amelyben elítélik a Jobbik és Vona Gábor magatartását, mert ez sértette sok ember érzését, a nemzeti érdeket és a jogszabályokat.

Mesterházy Attila közölte, az MSZP frakció tudatosan fordított hátat az eskütétel alatt Vona Gábornak, mert amit elkövetett az nem méltó az Országházhoz, a magyar jogszabályokhoz. A politikus példa nélkülinek nevezte a történteket.

Címlapról ajánljuk
Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Lefelezik az iváncsai akkumulátorgyár dolgozóinak létszámát, igaz, a dél-korai SK Innovation üzemében csak a kölcsönzött munkaerőtől válnak meg – mondta az InfoRádióban Székely Tamás, a Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke. Fónagy János parlamenti államtitkár közölte: az elküldött dolgozók máshol kapnak munkát, a megélhetésük biztosított lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×