eur:
388.51
usd:
360.46
bux:
68565.18
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A Fidesz az alkotmány módosítását már az első parlamenti napon kezdeményezte

A Fidesz-KDNP az alkotmányban rögzítené, hogy legfeljebb kétszáz fős, maximum 13 nemzetiségi képviselővel kiegészülő Országgyűlés működhet Magyarországon. A párt ennek és a miniszterelnök-helyettesi pozíció létrehozásának érdekében kezdeményezte az alaptörvény módosítását, javaslatát már pénteken beterjesztette a Ház elé.

Az Országgyűlés honlapjára felkerült javaslatot Navracsics Tibor leendő közigazgatási és igazságügyi miniszter, a miniszterelnök-helyettesi poszt várományosa, a fideszes Répássy Róbert és a kereszténydemokrata Rétvári Bence jegyzi.

Javaslatuk értelmében az alkotmány azzal egészülne ki, hogy "az országgyűlési képviselők száma legfeljebb kettőszáz", illetve hogy "a nemzeti és etnikai kisebbségek képviseletére további, legfeljebb tizenhárom országgyűlési képviselő választható".

Az alkotmánymódosítási javaslat alapján az alaptörvénybe bekerülne a miniszterelnök-helyettesi pozíció és az a rendelkezés is, hogy ha a kormányfő megbízatása halála, választójogának elveszítése, vagy összeférhetetlenségének megállapítása miatt szűnik meg, az új miniszterelnök megválasztásáig a miniszterelnök hatáskörét a miniszterelnök-helyettes gyakorolja, több miniszterelnök-helyettes esetén pedig közülük az első helyen kijelölt.

Az indítvány azt is tartalmazza, hogy a minisztériumok és a kormány alá rendelt szervek alkalmazottainak jogállását, díjazását, továbbá felelősségre vonásuk módját a jövőben külön törvény szabályozza.

A Fidesz-KDNP a kormány megalakításával összefüggő előterjesztéseit péntek délután nyújtotta be.

Az alkotmánymódosításon kívül ezek között szerepel a minisztériumok felsorolásáról szóló, továbbá a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvényjavaslat. Ennek egyik legfontosabb intézkedése a közigazgatási államtitkári tisztség visszaállítása, ami - a javaslat indoklása szerint - lehetővé tenné, hogy professzionális köztisztviselők vezessék a minisztériumok szakmai igazgatását, "következetesen elválasztva őket a politikai vezetéstől".

A javaslat - a Miniszterelnöki Hivatal helyébe lépő - Miniszterelnökség létrehozását is tartalmazza.

Az indoklás szerint a fővárosi és a megyei közigazgatási hivatalok 2010. szeptember 1-jei visszaállításával csaknem négyéves mulasztást pótolhat a jogalkotó.

Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé a fő szerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×