eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Gyurcsány Ferenc felélénkítette az MSZP hatalmi harcait

Gyurcsány Ferenc a tanulmányának közzétételével beszállt az MSZP-n belüli hatalmi harcba - mondta Mráz Ágoston Sámuel az InfoRádiónak. A Nézőpont Intézet kutatási igazgatója úgy véli: a volt kormányfő akkor győzhet, ha a szocialista ellentáborok nem fognak össze vele szemben.

Eddig is több baráti társaság és program mentén szerveződő közösség volt a szocialista párt, és éppen az volt a sikereinek kulcsa, hogy fenn tudta tartani ezt a struktúrát - nyilatkozta Mráz Ágoston Sámuel.

A Nézőpont Intézet elemzője szerint a választási vereség kiélezi a belső ellentéteket és belső frakcióküzdelmeket gerjeszt a korábbi egység helyett.

Különböző értékrendek jellemzik a párt három meghatározó személyisége, Mesterházy Attila, Gyurcsány Ferenc és Szili Katalin köré szerveződő csoportokat - vélekedett a poltiológus, aki szerint az a fő kérdés, hogy kinek mi a terve az MSZP-vel.

Ezen a téren Gyurcsány Ferenc most nyilvánosságra hozott helyzetértékelése új helyzetet teremt - tette hozzá. Nyílttá vált ugyanis az a hatalmi harc, ami a vereség óta jellemzi a szocialista pártot. A kérdés pedig az, hogy a volt kormányfő ellenfelei miként reagálnak.

Mráz Ágoston Sámuel több lehetőséget tart elképzelhetőnek. Vagy a többi csoport összefog Gyurcsány ellen, vagy megmaradt a szétszórt, gyenge ellenállás, és ez a korábbi miniszterelnök győzelmét jelentheti - mondta.

Azzal, hogy Gyurcsány Ferenc röpiratában elítéli a fiatalítást, nyíltan szembehelyezkedik Mesterházi Attilával - szögezte le az elemző. Hozzátette: a párt jövője mindenképpen a hitelesség visszaszerzésén múlik majd.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt - Nagy vesztes a kancellár párja

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt - Nagy vesztes a kancellár párja

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A belügyminisztérium által közzétett, az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most. Ugyanakkor a legnagyobb vesztes Karl Nehammer kancellár pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP). Végeredmény késő estére várható.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×