eur:
389.83
usd:
363.88
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Zöld Széchenyi-tervtől a zöld adóig - mit tennének a pártok a környezetvédelemért?

Bár már bizonyosan nem kap önálló tárcát a környezetvédelem, a pártok konkrét javaslatokat fogalmaznak meg zöld programjukban. A Fidesz Zöld Széchenyi-tervet emleget, míg az öko-pártként is fémjelzett LMP zöld fordulatról beszél. A programokban olvasható legalapvetőbb környezetvédelmi kérdésekben sok az átfedés, de új elemek is megjelentek.

Zöld Széchenyi-terv - így nevezi környezetvédelmi programját a Fidesz, amelyben kiemelt szerepet kap a saját erőforrások kiaknázása, illetve a mezőgazdaság megújítása. A többi pártétól eltérően új elem az úgynevezett zöld bank - ez a tervek szerint a Magyar Fejlesztési Bank leányvállalataként alakulhat meg és energiahatékonysági programokat finanszírozna.

Orbán Viktor korábban azt nyilatkozta, hogy a már kidolgozott konstrukció úgy tenné lehetővé a panellakások felújítását és energiatakarékos fűtési üzemmódra való átállását, hogy az közben nulla forintjába kerülne az érintett lakóknak.

Kepli Lajos, a Jobbik környezetvédelmi kabinetének elnöke az InfoRádiónak elmondta: pártja zöld programjában nagy hangsúlyt fektet a hazai termőföld védelmére. Új földtörvény megalkotását szorgalmazzák, amely javaslatot hamarosan benyújtják az Országgyűlésnek.

Emellett a Jobbik az egyetlen olyan parlamenti párt, amely programjában állást foglal az atomenergia felhasználásával kapcsolatban. "Véleményünk szerint a jelenleg elérhető energiaforrások közül az egyik legtisztább az atomenergia, és ma már az atomenergia-balesetek kockázata is rendkívül alacsony, így talán nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy az ország energiafüggetlensége szempontjából is elsőrendű szerepe lehet az atomenergiának a következő évtizedekben" - fogalmazott.

Jávor Benedek, az LMP szóvivője a párt környezetvédelmi célkitűzései közül az újfajta adónemek bevezetéséről beszélt az InfoRádiónak. A környezetvédelmi szakpolitikus elmondta, hogy zöld adóreformot kell végrehajtani, ami a takarékosságra és az energiahatékonyság fejlesztésére ösztönöz.

"Egy olyan zöld adónemre van szükség, amely az energiahasználatot, a környezetszennyezést terheli, adóztatja, cserébe az így képződő adónemek segítségével csökkenteni lehet az élőmunkát terhelő adókat és járulékokat, és így el lehet mozdulni egy olyan gazdaság irányába, amely a zöld szektorokban jelentős, és ezzel párhuzamosan csökkenteni tudja a környezetszennyezést, miközben a gazdasági prosperitás lehetőségeit megteremti" - hangsúlyozta.

A Magyar Szocialista Párt egy úgynevezett Zöld New Deal igényével lép fel programjában. Ebben hangsúlyt kap a biomassza és a termálvíz energetikai célra való hasznosítása. Többször kiemelik a zöldebb gazdaságpolitika fontosságát, de konkrétumok híján a programból nem tudjuk meg, mit tenne a párt környezetünk megóvásáért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×