eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Matolcsy: Idén 4,5-6,5 százalék körüli lehet a hiány

Az idén a GDP 4,5-6,5 százalékos sávjában lehet az államháztartás hiánya; az már látszik, hogy nem teljesül az eredetileg, a még hivatalban lévő kormány által vállalt, GDP arányosan 3,8 százalékos deficit - mondta Matolcsy György, a leendő nemzetgazdasági miniszter hétfőn, az új kormány minisztereit bemutató sajtótájékoztatót követően.

Matolcsy György azt mondta: a Varga Mihály által vezetett gazdasági tényfeltáró bizottság várhatóan június közepére teszi le jelentését, akkor lehet majd tisztán látni, hogy például szükség van-e pótköltségvetésre.

Jövőre a deficit várhatóan a GDP 4,5-5,5 százaléka körül lehet. Hangsúlyozta, hogy az Orbán-kormány szigorú költségvetési politikát fog folytatni.

A fideszes politikus elmondta: már jelenleg is folynak informális tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). A későbbiekben a kormányfő, Varga Mihály, és ő, valamint a jegybank képviselői tárgyalnak majd az IMF-fel. Szavai szerint az IMF azt várja el egyebek mellett Magyarországtól, hogy alacsony államháztartási hiány legyen, csökkenő pályára álljon az államadósság, beinduljon a növekedés és elinduljanak a strukturális reformok.

Matolcsy György lát lehetőséget még az idén egy év közbeni adócsökkentésre. Az új kormány leendő nemzetgazdasági minisztere szerint azonnali fordulatra van szükség az adórendszerben, csökkenteni kell a bürokráciát, teljes fordulatra van szükség foglalkoztatásban, el kell érni az uniós források jobb felhasználását és új Széchenyi-tervet kell elindítani.

2011 végén határozható meg reálisan az euróbevezetés időpontja Magyarországon a leendő nemzetgazdasági miniszter szerint. Kiemelte: jelenleg nem lehet reálisan célba venni az euró bevezetését. Hozzátette: a Varga Mihály vezette gazdasági tényfeltáró bizottság június közepére várt jelentése ismeretében részletes leltárt kell készíteni, és ehhez képest másfél év múlva lehet megnevezni az euróbevezetés menetrendjét.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×