eur:
389.04
usd:
363.61
bux:
68161.5
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Bemutatta leendő kormánya tagjait a kijelölt miniszterelnök - a nap legfontosabb hírei

Bemutatta leendő kormánya tagjait a kijelölt miniszterelnök; az új kabinetben nyolc minisztérium lesz. Orbán Viktor hangsúlyozta: a választások után egy új gazdasági, politikai rendszer jön létre, ennek része az új kormány, amelynek elsődleges feladata a nemzeti ügyek képviselete.

Leendő kabinetjének tagjait olyan tapasztalt szakemberekként jellemezte, akik megfelelnek az előttük álló kihívásoknak, és döntéseikért vállalják a felelősséget. Az új kormányban Matolcsy György vezeti majd a Nemzetgazdasági Minisztériumot, Martonyi János a külügyi tárcát, Pintér Sándor a Belügyminisztériumot, míg Fellegi Tamás a nemzeti fejlesztési minisztérium élére kerül. Réthelyi Miklós lesz a Nemzeti Erőforrások Minisztériuma vezetője, amelyhez az egészségügy is tartozik, Fazekas Sándor kapta a vidékfejlesztési, Hende Csaba a honvédelmi miniszteri posztot, Navracsics Tibor pedig miniszterelnök-helyettesként, illetve közigazgatási és igazságügyi miniszterként dolgozik. Semjén Zsolt, a kereszténydemokraták elnöke általános miniszterelnök-helyettes lesz, a Miniszterelnökséget államtitkári rangban Varga Mihály irányítja. Orbán Viktor bejelentette azt is, hogy a jövő héten új megállapodást köt a Fidesz és a KDNP.

Mesterházy Attila marad az MSZP frakcióvezetője

Nagy többséggel ismét Mesterházy Attilát választotta frakcióvezetőnek alakuló ülésén az MSZP parlamenti képviselőcsoportja. A politikus az InfoRádió Aréna című műsorában a kijelölt kormányfő tájékoztatójára reagálva annyit mondott, hogy Magyarországon a kormányzati struktúra kialakítása a miniszterelnök felelőssége. Egyetért ezzel az LMP elnöke is, aki viszont a közjogi hagyományokkal ellentétesnek tartja a csúcsminisztériumok létrehozását. Schiffer András, a párt leendő országgyűlési képviselője azt mondta: aggasztó, hogy olyan elkülönült közigazgatási és közpolitikai területek kerülnek egy csúcsminisztérium alá, amelyek között időnként érdekellentét alakulhat ki.

Választás: jogerős az egyéni eredmény


Valamennyi egyéni választókerületi választási eredmény jogerőssé vált - közölte az Országos Választási Iroda vezetője. Virág Rudolf az Országos Választási Bizottság hétfői ülésén elmondta: a Fővárosi Választási Bizottság eredmény-megállapítással összefüggő határozatait ma 16 óráig lehetett megtámadni, de senki nem nyújtott be jogorvoslati kérelmet.

Újabb csúcson az üzemanyagok ára

Szerdán bruttó négy forinttal emeli a 95-ös benzin és nyolc forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol; ezzel a benzin ára új történelmi csúcsot ér el. Takács Szabolcs, a portfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: a mostani döntés után a benzin átlagára 341 forintra, a gázolajé pedig 321 forintra nő. Hozzátette: az autósok akár 30 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Sólyom újraválasztásáért lobbiznak

Sólyom László államfő újraválasztását szorgalmazza az új Országgyűléshez írt levélben több neves közéleti szereplő. A dokumentum aláírói azzal érvelnek, hogy Sólyom László a legkritikusabb helyzetekben is a jogállamiságot képviselte, emellett erkölcsi példaadása és mértéktartó, de határozott megnyilatkozásai útmutatóul szolgáltak mindenki számára. A felhívás aláírói között van mások mellett Lányi András író, Majtényi László volt ombudsman, Makovecz Imre építész, Mellár Tamás, a KSH volt elnöke, Tölgyessy Péter politológus, Zlinszky János volt alkotmánybíró és Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség elnöke.

Rendben lezajlottak a magyar érettségik

Országszerte rendben lezajlottak a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar, mint idegen nyelv írásbeli érettségik; rendkívüli eseményről nem érkezett bejelentés - közölte az Oktatási és Kulturális Minisztérium. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint magyar nyelv és irodalomból középszinten több mint 91 ezer, emelt szinten 1.127 diák tett érettségit. Az írásbelik kedden reggel a matematika vizsgákkal folytatódnak.

A német kormány jóváhagyta a görög csomagot

Németországban jóváhagyta a kormány a Görögországnak hétvégén megítélt nemzetközi pénzügyi segélyt. A kabinet rendkívüli ülésen határozott arról, hogy összesen 22,4 milliárd euróval vesz részt a három évre szóló programban. Közben az Európai Központi Bank bejelentette, hogy a görög állampapírok esetében felfüggeszti a minősítésre vonatkozó szabályokat, vagyis ezentúl bármilyen görög állampapírt elfogad fedezetként.

Olajfolt: minden jogos követelést kifizet a BP

Minden jogos, a Mexikói-öbölben történt szennyeződéssel összefüggő kártérítési követelést kifizet az elsüllyedt olajplatformot üzemeltető British Petroleum. Tony Hayward, a brit olajcég vezérigazgatója hangsúlyozta: teljes mértékben vállalják a felelősséget, és a kárelhárítási műveletek költségeit is megtérítik. A British Petroleum által működtetett olajplatform április 22-én süllyedt el, és azóta nem sikerült megfékezni a szivárgást. Naponta mintegy 210 ezer gallon, vagyis 795 ezer liter nyersolaj ömlik a tengerbe.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×