eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Tárki: a választók nagy része nem jól emlékszik, hogy kire szavazott

Nem jól emlékszik a választópolgárok nagy része arra, hogy kire is szavazott április 11-én - derült ki a Tárki felméréséből. A közvélemény-kutató cég a két választási forduló között érdeklődött a választópolgároknál, hogy kire adták le a voksukat, és bár a Fidesz a listás szavazatok 52 százalékát szerezte meg, a megkérdezettek 64 százaléka állította, hogy a Fideszre szavazott. A győzteshez húzás nem ritka jelenség a választások után, de a pontos okokat a Tárki sem tudja.

A Tárki a két választási forduló között azt kérdezte meg a választóktól, hogy április 11-én elmentek-e szavazni, és ha igen, kire voksoltak. Emlékeztetőül: az első fordulóban a részvételi arány 64 százalékos volt, a Fidesz-KDNP pedig a szavazatok közel 53 százalékát kapta meg.

Ehhez képest a közvélemény-kutató cég felméréséből az derült ki, hogy jóval többen mondták azt, hogy a Fideszre szavaztak, mint amennyit valójában a párt szerzett.

Bernát Anikó, a Tárki kutatója elmondta: a megkérdezettek 65 százaléka válaszolta azt, hogy a Fidesz-KDNP listájára voksolt április 11-én. Meglepőnek tartja azt is, hogy a részvételi arány tekintetében is komoly eltérés mutatkozott, ugyanis a mintába került válaszadók 74 százaléka állította azt, hogy elment voksolni az első fordulóban.

Több oka lehet az eltérésnek a kutató szerint. Az egyik az, hogy Magyarországon a rendszerváltás óta számottevő eltérés mutatható ki abban, hogy a szavazók mit mondanak a választások előtt és után - ez más országokban is megfigyelhető.

Bernát Anikó szerint vannak olyanok, akik szándékosan be akarják csapni a kérdezőbiztost, ezért adnak nem valós választ, ám nem gondolja, hogy ez vagy az előbbi lenne a domináns magyarázat az eltérésre.

Valószínűnek tartja, hogy akik elmentek, és a Fideszre szavaztak, nagyobb arányban kerültek bele abba a mintába, amiben kérdezett a Tárki, és kevesebben voltak azok, akik nem szavaztak, vagy nem a Fideszre voksoltak, ám ez az indok sem magyarázza önmagában az eltérést.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A sör évezredei: így nézett ki a történelem habos oldala

A sör évezredei: így nézett ki a történelem habos oldala

A sör első felbukkanásai jeleiről, a sör és a bor „állandóságának” különbözőségéről, Európa legfontosabb sörfőző területeiről, az első magyarországi sörfőzdék születéséről, sőt még Luther Márton a sörhöz fűződő kapcsolatáról is beszélt Katona Csaba történész az InfoRádió Aréna című műsorában. Tisztázta azt is, van-e valós történelmi alapja annak a szokásnak, hogy a magyarok nem koccintanak sörrel.

Sok magyar iskolás most kap laptopot

Folytatódik az ingyenes iskolai laptopprogram az ötödik, kilencedik évfolyamon és a hatosztályos gimnáziumokban a hetedik évfolyamon. Az igényléshez csupán regisztráció szükséges - közölte a miniszterelnök főtanácsadója Facebook-oldalán vasárnap.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 12:46
×
×
×
×