eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Szerdán folytatódik az új összetételű törvényhozás alakuló ülését előkészítő egyeztetés - a nap hírei

Visszahozza a közigazgatási államtitkári rendszert az új kormányzati struktúrában a Fidesz. Idén sem fogadta el a szavazati korlátozást javasló előterjesztést az OTP közgyűlése. A nap legfontosabb hírei.

Jövő szerdán folytatódik a Fidesz-KDNP javaslatára az Országgyűlés alakuló üléséről szóló egyeztetés a parlamenti pártok között. A mostani, első megbeszélés mindössze fél óráig tartott. A pártok képviselői arról egyeztek meg, hogy mi legyen a képviselői adatlapok tartalma, és hogy a titkos szavazáshoz szükséges jegyzők száma kilenc legyen. A köztársasági elnök május 14-ére hívná össze az Országgyűlés alakuló ülését. Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke úgy vélte: reális esélye van annak, hogy addig kihirdetik a választások jogerős eredményét.

Szerda délelőttre hívta össze Orbán Viktor a Fidesz parlamenti frakciójának alakuló ülését - jelentette be Lázár János, akit a képviselőcsoport vezetőjének kért fel a párt elnöke. A politikus elmondta: a frakciónak - a KDNP képviselőcsoportjának végleges létszámától függően - 220-230 tagja lehet.

Kabinetrendszerben működne a jövőben az MSZP-frakció a jelenlegi munkacsoporti megosztás helyett. A frakciószabályzat-tervezet alapján a képviselőcsoport nyolc szakmai kabinetet hozna létre. Az MSZP 59 fős képviselőcsoportja hétfőn tartja alakuló ülését, az elképzelések szerint ott döntenek Mesterházy Attila újbóli frakcióvezetővé választásáról is.

Szanyi Tibor, az MSZP jelöltje nyerte a választásokat Budapest XIII. kerületi 19-es számú egyéni választókerületében. A 45-ös szavazókörben, ahol a külképviseleteken leadott szavazatok miatt korábban nem lehetett tudni az eredményt, Szanyi Tibor 290 voksot kapott, fideszes riválisa, Szalay Péter pedig 180-at. Ebben a választókerületben a külképviseleti voksok akár meg is fordíthatták volna a második forduló utáni részeredményt.

Visszahozza a közigazgatási államtitkári rendszert az új kabinet, és az új kormányzati struktúrában erősebb szerepe lesz a mainál az államtitkároknak. Erről a tervezett közigazgatási és igazságügyi minisztérium vezetésére felkért Navracsics Tibor beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában. A fideszes politikus, aki egyben miniszterelnök-helyettes lesz az új kabinetben, elmondta: az elképzeléseik szerint az államtitkárok egy-egy ágazatot fognak vezetni, sok esetben a mostani miniszteri szerepkört töltik majd be. Navracsics Tibor szólt arról is, hogy az első javaslatok között nyújtja be az Országgyűlésnek a kisebb önkormányzatokról és a 200 fős parlamentről szóló tervezetet a Fidesz.

Tizenkét pontos nyilatkozatban fogalmazták meg az új kormánnyal és az új összetételű Országgyűléssel szembeni elvárásaikat az önkormányzati szövetségek elnökei. A szervezetek vezetői gödöllői tanácskozásuk után bejelentették: az újrakezdett párbeszéd alapjául is szolgáló állásfoglalás elvárásai között nagy hangsúllyal szerepel egyebek mellett az önkormányzati rendszer átalakításának, a folyamatos egyeztetésnek, a helyi adórendszer megváltoztatásának, illetve a polgármesteri jogállás megerősítésének igénye.

Elrendelte az egészségügyi katasztrófahelyzetet a tapolcai kórház működése körüli anomáliák miatt Székely Tamás miniszter. A tárca vezetőjéhez a közép-dunántúli regionális tiszti főorvos fordult, aki indoklásként az InfoRádióban elmondta: a tapolcai kórház eddigi működtetőjének, a Deák Jenő Kft.-nek már nincs engedélye, a város által létrehozott kft. pedig még nem kapta ezt meg. Bujdosó László hozzátette: az egészségügyi katasztrófahelyzet elrendelése megkönnyíti a város számára a kórházi dolgozók és az eszközök átvételét, valamint a betegellátás szervezését. Hangsúlyozta: a döntés nem érinti a gyógyító munkát és a kórház működését.

Idén sem fogadta el a szavazati korlátozást javasló előterjesztést az OTP közgyűlése. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója azt mondta: a változtatással egy esetleges ellenséges kivásárlást kívánnak megakadályozni, és bár ilyennek nem látják jelét, jövőre újra a közgyűlés elé terjesztik ezt az indítványt. A közgyűlésen a részvényesek - az igazgatóság javaslatának megfelelően - úgy döntöttek: a tavalyi 102,3 milliárd forint adózott összeget az eredménytartalékba helyezik, vagyis az idén sem fizet osztalékot a bank.

Négyen sérültek meg könnyebben a Ferencváros-Újpest bajnoki labdarúgó mérkőzés előtt az Üllői úti Albert Flórián Stadionnál történt rendbontásban az este; a sérültek egyike rendőr. Sass Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese közölte: nem sokkal fél 6 előtt a Ferencváros drukkerei megdobálták a vendégszurkolókat, a rendőrök könnygázzal fékezték meg őket.

Jövő héten közvetett tárgyalásokba kezdenek az izraeliek és a palesztinok - jelentette be az amerikai külügyminiszter. Hillary Clinton elmondta: ennek érdekében visszatér a Közel-Keletre George Mitchell elnöki különmegbízott. Hozzátette: az Egyesült Államok azt akarja, hogy idővel ezek a béketárgyalások közvetlenek legyenek.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×