Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Karácsony Gergely: Nincs szó alkuról, az LMP nem lépteti vissza a jelöltjeit

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kéretlen segítséget nem kell megköszönni - reagált az InfoRádiónak a Lehet Más a Politika kampányfőnöke arra, hogy az MSZP a második fordulóban néhány körzetben visszalépteti a képviselőjelöltjét az LMP javára. Karácsony Gergely azt mondta: nincs szó semmilyen alkuról, tehát az LMP nem lépteti vissza jelöltjeit.

A Lehet Más a Politika tiszteletben tartja az MSZP döntését, amennyiben vissza akarják léptetni néhány budapesti jelöltjüket - mondta Karácsony Gergely az Inforádiónak.

Megköszönik és elfogadják?
Nincs ezen mit elfogadni, hiszen ez az ő döntésük, nem egy valamiféle alku eredménye. Kéretlen segítséget talán nem feltétlenül kell megköszönni. Nyilván a szocialisták pontosan ismerik a számokat, s mi is értjük ezt a szándékot, hiszen az MSZP csak a saját szavazóira számíthatna a fideszes jelölttel szemben a második fordulóban.

- Ezek szerint az LMP összefog az MSZP-vel, hogy megakadályozzák a fideszes jelölt győzelmét a második fordulóban?
Szó nincs erről! A szocialista párt hozott egy döntést, amit mi elfogadunk, de szó sincs bármiféle pártok közötti alkuról.

Akkor nem is lépik meg visszafelé, magyarul nem léptetik vissza a saját jelöltjeiket bizonyos helyeken az MSZP javára?
Tartjuk magunkat a kampány során többször elmondott álláspontunkhoz, nem léptetjük vissza a jelöltjeinket. Nem látok olyan új helyzetet, ami ezt indokolná. Átvágnánk a választóinkat. De mi ezt mondtuk korábban is, csak akkor ezt senki nem vette komolyan, mert azt hitték, az LMP el fog tűnni a süllyesztőben.

Adott esetben hosszú távon el tudja képzelni, hogy az LMP együttműködik a szocialistákkal?
Választási együttműködést nem tudok elképzelni.

És a parlamentben?

A parlamentben természetesen minden párttal együtt fogunk működni, mert a képviselők azért vannak ott a választók felhatalmazása alapján.

Amennyiben a Fidesz nem szerzi meg a kétharmadot, együtt tudnának működni a nagy rendszerátalakítások során?
Az LMP olyan változtatásokat tud támogatni, amelyek a tiszta közélethez, az átlátható államhoz, s az állampolgároknak a politikai döntésekben való nagyobb részvételének kibővítéséhez ad segítséget.

Hanganyag: Németh Zoltán , Seres Gerda