Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szili: A választások előtt tisztázni kell az őszödi ügyet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szili Katalin decemberben levélben kérte az MSZP elnökétől, hozza nyilvánosságra a nemzetbiztonsági vizsgálat eredményét arról, hogyan került nyilvánosságra az őszödi beszéd. A volt házelnök az InfoRádiónak megerősítette a távirati iroda értesülését, és azt mondta: a beszéd megtépázta a baloldal hitelességét.

Lesz alap a gyanúsítgatásra, amíg nem lehet tudni, ki szivárogtatta ki az őszödi beszédet - mondta az InfoRádiónak az Országgyűlés volt szocialista elnöke, aki két hónapja levélben kérte az MSZP elnökségétől, illetve a frakcióvezetőtől, hogy kezdeményezze a Nemzetbiztonsági Hivatal az ügyben készült vizsgálatának teljes nyilvánosságra hozatalát.

Szili Katalin szerint hozzátette: a célja az volt, hogy a párt elnöksége foglalkozzon a kérdéssel, hiszen közelednek a választások, ezt az ügyet pedig még nem sikerült lezárni.

A politikus hangsúlyozta: a beszéd és annak kiszivárgása az MSZP elhiteltelenedéséhez vezetett, megtépázta a baloldal hitelességét, a közvélemény pedig úgy véli, hogy a pártban árulók vannak.

Azzal, hogy az ügyet még mindig nem tisztázta a párt, lehetőséget ad arra, hogy támadják a Gyurcsány Ferencet és Lendvai Ildikót kritizáló szocialista politikusokat - fűzte hozzá a Szövetség a Jövőért mozgalom elnöke.

Arra a felvetésre, hogy Gyurcsány Ferenc egy múlt heti lakossági fórumon a beszéd kiszivárogtatása kapcsán azt mondta, elárulták, Szili Katalin úgy reagált: ha valaki árulóról beszél, annak legyen bátorsága kimondani, kire gondol.

A Magyar Rádió 2006. szeptember 17-én, internetes honlapján a tette közzé a birtokába jutott hangfelvételt, amely a május 26-án Balatonőszödön tartott MSZP-frakcióülésen készült. Gyurcsány Ferenc a zárt körben elhangzott beszédében - helyenként durva szavakkal - a frakciót a változtatások szükségességére akarta rádöbbenteni, az államháztartás rendbetételéhez elengedhetetlen gazdasági kiigazítások és a reformok elindításához, végigviteléhez próbálta megnyerni, és önkritikusan beismerte: a kormány "végighazudta" az elmúlt másfél-két évet.

A beszéd kiszivárgása után zavargásokba is torkolló utcai tüntetéssorozat kezdődött. Budapesten, szeptember 18-án a Magyar Televízió székháza előtt súlyos összecsapások voltak, a tüntetők gyújtogattak, romboltak. A tüntetéshullám a Kossuth téren folytatódott, és heteken át tartott.

Hanganyag: Nagy Tamás