eur:
392.55
usd:
365.52
bux:
66622.24
2024. április 26. péntek Ervin

Mennyi "búcsúpénzt" kapnak távozó képviselők?

Az Országgyűlésből a tavaszi választások után távozó képviselők a szabályok szerint hat hónapig kapnak juttatást. Akiket nem választanak újra, a korhatár előtt öt évvel nyugdíjba vonulhatnak.

A hétfőn ebben a ciklusban utoljára összeült parlament képviselőinek a mandátuma az új Országgyűlés megalakulásával szűnik meg; a jogszabály "gondoskodik" azokról, akiket nem választanak újra.

Az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvény szerint ha a képviselő megbízatása az Országgyűlés működésének befejezésével szűnik meg, akkor a volt képviselő - újraválasztásának esetét kivéve - további hat hónapon keresztül jogosult az alapdíja és a pótdíja megbízatása megszűnését megelőző hat havi átlagának megfelelő összegre.

A jogszabály rögzíti azt is, hogy az erre az időre folyósított díjazás időtartama is munkaviszonyban töltött időnek számít; és ezt az összeget - ha a képviselő kéri - egy összegben kell kifizetni.

Öregségi nyugdíjra jogosult az a képviselő - az egyéb feltételek fennállása esetén -, akinek e megbízatása az Országgyűlés működésének befejezésével szűnik meg, és a volt képviselő az ezt követő ötödik naptári év végéig az öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt betölti; ezzel az Országgyűlés hivatali szervezetét költségvetési befizetés nem terheli.

Ha a képviselő az Országgyűlés működésének befejezése után újra jelölteti magát, a fenti öregségi nyugdíj, legkorábban a mandátumok igazolását követő naptól, akkor illeti meg, ha képviselőnek nem választják meg újra.

Ezek a szabályok ciklusok óta nem változtak, a parlament utolsó előtti ülésén elfogadott egy új passzust, ám az csak az aktív képviselőket érint; kimondták: az országgyűlési képviselők jogviszonya 36 órás munkaviszonynak számít. Ez azt jelenti, hogy ha egy képviselő más munkaviszonyból is rendelkezik jövedelemmel, akkor az után nem kell megfizetni a két százalékos egészségügyi hozzájárulást.

Nem tudták viszont rendezni azt, hogy valamilyen, meghatározott időtartamú juttatásban részesüljön az elhunyt képviselő legközelebbi hozzátartozója; ebben a parlamenti ciklusban többszöri nekifutásra sem tudtak megegyezni a megoldásban a képviselők.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról a bankoknál, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés. Az elmúlt hetekben pedig már egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×