eur:
393.1
usd:
367.25
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

VEKE: bűn a 15-20 éves BKV-buszokat felújítani

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szerint bűn a 15-20 éves BKV-buszokat, "kohószökevényeket" felújítani és ilyen feltételekhez kötni a cég állami támogatását, ez előre eltervezett pénzkiszivattyúzás a társaságból.

A szervezet kedden tájékoztatta álláspontjáról az MTI-t, miután a Népszabadság arról számolt be: információi szerint része a főváros és a kormány közötti szerződésnek, hogy egy járműrekonstrukciós program keretében több mint 200 buszt újítanának fel a BKV-nál 2010-ben.

A lap által ismertetett tervek szerint a felújítási program első fázisában a BKV magyar gyártású Ikarus buszai közül 254-et korszerűsítenek: a járművek teljes vázcserén esnek át, környezetbarát motort és légkondicionálót kapnak. Egy busz korszerűsítése 30-35 millió forintba kerülne, a költségek hatvan százalékát uniós forrásból állnák.

A VEKE közleményében úgy számol: a BKV-nak ahhoz, hogy 10 év alatt tartsa buszainak életkorát, évente 130-140 járművet kellene újra cserélnie a körülbelül 1400 darabos flottájából. Ehhez képest a társaság 2007 óta nem vett új buszt és 2010-ben sem fog vásárolni, Budapest buszparkja az európai fővárosokéhoz viszonyítva a legöregebb, 17 év a járművek átlagéletkora, de számos 20 év feletti busz is fut az utakon.

Az egyesület közölte azt is: a BKV Ikarus-flottájának szinte egészét a 15-24 éves járművek adják, amelyek nem alacsonypadlósak, a kor legalapvetőbb műszaki, esélyegyenlőségi elvárásainak sem felelnek meg, és "már egy fillért sem szabadna rájuk költeni", ennek ellenére a felújítások jelentős része ezeket a járműveket érinti.

A VEKE úgy véli: a felújítás "valakinek jó üzlet", hiszen 30-35 millió forintért már majdnem új buszt lehet venni, "amit maguk az ötletgazdák is elismernek". A szervezet szerint Horváth Csaba és politikustársai egy "újabb mutyibusz-programot" indítanak el, ezért felszólítják a miniszterelnököt: "állítsa le Horváth Csaba ámokfutását".

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×