eur:
394.47
usd:
370.34
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Csökkent a belvíz a Kis-Balaton környékén

Csökkent a belvíz a Kis-Balaton térségében, a napi 100 ezer köbméter helyett már csak 70 ezer köbméter vizet kell átemeli naponta a Kis-Balatonba - tájékoztatta Laki István, a Kis-Balaton Üzemmérnökség vezetője hétfőn az MTI-t.

Jelenleg mintegy 200-300 hektárnyi terület van víz alatt. Az alacsonyabban fekvő részeken a víz magassága még eléri a 10-20 centimétert, de ha nem lesz további esőzés, néhány napon belül befejeződik a védekezés.

A készültséget hétfőn első fokúra csökkentették, de a szivattyútelepek továbbra is üzemelnek; a mintegy negyven szivattyú működését automatikus vezérlőrendszer irányítja.

A hirtelen hóolvadás és a nagy mennyiségű csapadék miatt mintegy ötszáz hektárnyi terület került víz alá az elmúlt héten a Kis-Balaton környékén. Az üzemmérnökség területén 15-16 ember folyamatosan dolgozott az ünnepek alatt is, mert a szivattyútelepek környékét folyamatosan tisztítani kellett a felhalmozódott uszadékoktól.

Laki István elmondta; nagyobb anyagi kárra nem számítanak, mert a szántóföldeket még nem vetették be, és a legelőkről, erdőkből is sikerül valószínűleg néhány nap alatt eltávolítani a vizet.

A belvíz a lakott területeket nem veszélyeztette. A Nagykanizsa-Budapest vasútvonal Sávoly, Vörs, Főnyed közötti szakaszán alámosta a vasúti töltés mindkét oldalát és érintette az autópálya nyomvonalát is, de már nincs veszélyben sem a vasútvonal, sem az autópálya.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×