eur:
393.15
usd:
367.07
bux:
66927.2
2024. április 26. péntek Ervin

Megkapták az önkormányzatok az állami támogatást a viharkárok felszámolásához

A június 30-ai határidőig 33 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat igényelt összesen 370 millió forintos állami támogatást a hónap eleji viharkárok felszámolásához: a támogatás már megjelent az önkormányzatok számláján - jelentette be Jauernik István, az Önkormányzati Minisztérium államtitkára a pénteki kormányszóvivő tájékoztatón.

Jauernik István elmondta: a lakóingatlanokban keletkezett június 7-ei viharkárok felszámolásához állami segítséget igényelhettek az érintett helyhatóságok, a kárigények bejelentésének határideje a hónap végén lezárult. Az önkormányzatok összesen 370 millió forintos kárigényt nyújtottak be, 2060 ingatlan károsult meg - mondta a tárca államtitkára.

A viharkár 40 települést érintett, de végül 33 önkormányzat nyújtott be támogatási igényt - közölte az államtitkár. Hangsúlyozta: a biztosítással rendelkező károsultaknak a biztosító által nem megtérített kárérték 80 százalékának, a biztosítással nem rendelkezők pedig a keletkezett kár 60 százalékának mértékéig kaphatnak állami támogatást.

Az önkormányzatok számlájára a Magyar Államkincstár pénteken soron kívül átutalta az összegeket, a helyreállítás költségit augusztus 31-éig kell számlával igazolniuk az érintetteknek, a helyreállításokat pedig az önkormányzatoknak szeptember 30-áig a helyszínemen ellenőrizniük kell - mondta az államtitkár.

Az önkormányzati tulajdonban keletkezett károk kapcsán Jauernik István elmondta: a vis major keretből 15 helyhatóság 110 millió forintos segítséget kap.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×