INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Megkapták az önkormányzatok az állami támogatást a viharkárok felszámolásához

InfoRádió / MTI
A június 30-ai határidőig 33 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat igényelt összesen 370 millió forintos állami támogatást a hónap eleji viharkárok felszámolásához: a támogatás már megjelent az önkormányzatok számláján - jelentette be Jauernik István, az Önkormányzati Minisztérium államtitkára a pénteki kormányszóvivő tájékoztatón.

Jauernik István elmondta: a lakóingatlanokban keletkezett június 7-ei viharkárok felszámolásához állami segítséget igényelhettek az érintett helyhatóságok, a kárigények bejelentésének határideje a hónap végén lezárult. Az önkormányzatok összesen 370 millió forintos kárigényt nyújtottak be, 2060 ingatlan károsult meg - mondta a tárca államtitkára.

A viharkár 40 települést érintett, de végül 33 önkormányzat nyújtott be támogatási igényt - közölte az államtitkár. Hangsúlyozta: a biztosítással rendelkező károsultaknak a biztosító által nem megtérített kárérték 80 százalékának, a biztosítással nem rendelkezők pedig a keletkezett kár 60 százalékának mértékéig kaphatnak állami támogatást.

Az önkormányzatok számlájára a Magyar Államkincstár pénteken soron kívül átutalta az összegeket, a helyreállítás költségit augusztus 31-éig kell számlával igazolniuk az érintetteknek, a helyreállításokat pedig az önkormányzatoknak szeptember 30-áig a helyszínemen ellenőrizniük kell - mondta az államtitkár.

Az önkormányzati tulajdonban keletkezett károk kapcsán Jauernik István elmondta: a vis major keretből 15 helyhatóság 110 millió forintos segítséget kap.

A címlapról ajánljuk