eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Össztűz balról és jobbról a jegybankelnökre

Ma is össztűz alá került a jegybankelnök. A Magyar Nemzet nyilvánosságra hozta, hogy Simor András a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gazdasági tanácsának elnöki tisztségét is betölti, vagyonnyilatkozata szerint havi bruttó egymillió, a jegybank közlése szerint havi 150 ezer forintért. A Fidesz szerint Simor morálisan megbukott, és szakmailag is alkalmatlan arra, hogy posztján maradhasson. A kormány továbbra is kitart az MNB vezetője mellett.

A Magyar Nemzet keddi száma az MNB elnök vagyonnyilatkozatára hivatkozva arról számolt be, hogy Simor András a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gazdasági tanácsának elnöki tisztségét tölti be. Jegybankelnöki javadalmazása 7,8 millió forint.

Simon Attila alkotmányjogász szerint a két pozíció az MNB-ről szóló törvény alapján összeférhetetlen egymással. A jegybankelnök számára a gazdasági tanács vezetését - mivel ez gazdasági feladat - szigorúan tiltja a jogszabály. Az alkotmányjogász szerint ez az eset ráadásul súlyosabb egy átlagos összeférhetetlenségnél, hiszen a jegybankelnök a kormány egyik tagjától, az oktatási minisztertől kap havi juttatást.

A Nemzeti Bank kommunikációs osztálya a Magyar Nemzettel azt közölte: a jegybanktörvény értelmében nem összeférhetetlen az elnöki tisztséggel. Budai Bernadett kormányszóvivő pedig kedden délelőtt újságírói kérdésre azt válaszolta: a miniszterelnök bizalma továbbra is töretlen Simor András iránt.

Hozzátette, hogy az ügyben az Oktatási és Kulturális Minisztérium az illetékes, a tárca szakemberei hivatottak megvizsgálni, valóban alkotmányellenes-e a jegybankelnök "másodállása". "Ilyen értelemben a kormánynak ezzel nincs dolga" - fogalmazott Budai Bernadett.

Két dolgot várt a Fidesz

A Fidesz helyettes szóvivője arról beszélt, hogy hétfőn sokan két bejelentést vártak a Magyar Nemzeti Bank elnökétől: egyrészt azt, hogy csökkentik a jegybanki alapkamatot, másrészt pedig azt, hogy ciprusi cégügyei miatt lemond posztjáról, azonban egyik sem következett be.

Cser-Palkovics András szerint a rossz kormányzás mellett a jegybank viseli a felelősséget a gazdaság állapotáért és a munkahelyek megszűnéséért. "A jegybank felelős azért, hogy a munkanélküliség folyamatosan nő Magyarországon. Azt is kimondhatjuk, hogy az elmúlt hetekben nyilvánosságra került ügyek Simor András miatt morálisan megbukott, mára már szakmailag is alkalmatlannak bizonyult arra, hogy a jegybank elnöke maradhasson" - jelentette ki a Fidesz helyettes szóvivője.

Cser-Palkovics András a jegybankelnök Zeneakadémiánál betöltött pozíciójáról szóló sajtóértesülésekkel kapcsolatban, kérdésre válaszolva azt mondta: ez is azon ügyek közé tartozik, amelyek miatt a Fidesz morálisan és szakmailag is alkalmatlannak tartja posztjára Simor Andrást.

Múlt pénteken egy reggeli televíziós műsorban az MSZP frakcióigazgatója mondta azt, hogy le kellene mondani posztjáról a jegybankelnöknek. Tóbiás József szerint Simor András nem állta ki a morális próbát, amelyet egy gazdasági válságban a baloldal elvár felelős poszton lévő emberektől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 10:22
×
×
×
×