eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A Jobbik szavazóinak jó része szinte az utolsó pillanatban döntött

A magyar társadalom többsége elégedett a június 7-ei európai parlamenti választás eredményével, a Jobbik szereplésének megítélése azonban erősen megosztja a megkérdezetteket a Forsense és a Századvég közös kutatásának pénteken nyilvánosságra hozott eredménye szerint.

A gyorsjelentést június 9-e és 18-a között, ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőtt telefonos megkérdezése alapján állították össze. A kutatás szerint az EP-választás eredményei a politikai preferenciák jelentős átrendeződését jelezték.

A válaszadók 11 százaléka nyilatkozott úgy, hogy csak a választás előtt néhány nappal, vagy aznap döntötte el, melyik pártra adja voksát. A Fidesz és az MSZP támogatóinak többsége azonban már egy éve eldöntötte, kire fog szavazni, míg a Jobbik szavazóinak nagy része az elmúlt hetekben döntött a párt mellett. Az LMP szimpatizánsai gyakran csak a választás napján döntöttek.

Az összes megkérdezett 59 százaléka inkább, vagy nagyon elégedett az EP-választás eredményével. A Fidesz-listára szavazók között 96 százalék ez az arány, a Jobbik-szavazók körében 94 százalék, míg az MSZP-sek esetében mindössze 19 százalék. Ez utóbbiak 79 százaléka inkább, vagy teljesen elégedetlen a választások kimenetelével.

A kutatás gyorsjelentése szerint a Jobbik szereplésének megítélése erősen megosztja a társadalmat. A megkérdezettek 46 százaléka szerint inkább jó Magyarország számára, hogy három Jobbik-képviselő is lesz az Európai Parlamentben, ezzel szemben 38 százalékuk úgy gondolja, ez inkább rossz az ország számára.

A Fidesz-szavazók többsége (56 százaléka) inkább kedvezőnek tartja a Jobbik EP-parlamenti jelenlétét, továbbá a nem szavazók, illetve a pártválasztásukat eltitkolók között is többen tartják inkább jó dolognak, mint ahányan rossznak.

A megkérdezettek 72 százaléka ugyanakkor egyetlen olyan üzenetet sem tudott említeni, amelyekkel a Jobbik megszólította a választókat. Két olyan téma volt, amit viszonylag sokan (10-10 százalék) említettek: a magyar gazdákat védő földtörvény ígérete, valamint a romakérdés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×