eur:
387.61
usd:
356.93
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

A jordán király fogadta a pápát a repülőlőtéren

Megkezdte közel-keleti látogatását XVI. Benedek pápa pénteken a jordániai fővárosban, Ammánban. A repülőtéren II. Abdalláh jordániai király fogadta a katolikus egyházfőt, megkérve őt, hogy látogatásával kezdjen új párbeszédet a keresztények és a muzulmánok között, és segítse elő az izraeli-palesztin konfliktus rendezését. Az uralkodó szavaiból az tűnt ki, hogy azt várja a pápától: izraeli látogatása járuljon hozzá "a konfliktus Szentföldre boruló árnyékának az eloszlatásához".

A pápa bármit mond is erről a kérdésről, várhatóan nagy visszhangot vált ki a térségben, különösen akkor, amikor ellátogat egy olyan palesztin menekülttáborba, amely látótávolságra van az Izrael által emelt úgynevezett biztonsági kerítéstől.

XVI. Benedek válaszában hangoztatta, hogy mélységes tisztelettel adózik a muzulmán közösség iránt. A pápa még római indulása előtt arról beszélt, hogy a római katolikus egyház nem politikai hatalom, hanem szellemi, s mint ilyen, remélhetőleg hozzájárulhat a békéhez a palesztinok és az izraeliek között.

A pápa nyolc napig tartó, május 15-ig tartó útja során Jordániát, Izraelt és az egyik palesztin területet, Ciszjordániát keresi föl. Jordánia mintegy 5,8 milliós lakosságának négy százaléka keresztény.

Michel Szabbah, Jeruzsálem nyugállományú, palesztin születésű latin pátriárkája úgy vélte, hogy a pápa olyan üzenetet visz magával, amely kifejezi a palesztin nép izraeli megszállás miatti szenvedését. A Reuters brit hírügynökségnek adott nyilatkozatában az egyházi méltóság kijelentette: úgy gondolja, hogy a pápa üzenete szóvá teszi azt az igazságtalanságot, amely a palesztinokat érte függetlenül attól, hogy keresztények vagy muzulmánok.

A Haaretz című izraeli napilapban a pápát kétszáz rabbi is köszöntötte szentföldi látogatása alkalmából.



Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×