eur:
389.2
usd:
363.48
bux:
68098.31
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az SZDSZ cinizmust lát Gyurcsány programjában

Az SZDSZ szerint mérhetetlen cinizmust tükröz a miniszterelnök Megegyezés című programjában vázolt terv, amely szerint az elkövetkezendő négy évben 1200 milliárd forintos bevétele származhat a költségvetésnek a gazdaság kifehérítéséből. A párt honlapján megjelent írás szerint Gyurcsány Ferenc maga is beismerte, hogy a várt bevételek nem tarthatóak. Az ellenzéki párt arra is rámutat: a kabinet mandátuma 2010-ig szól, ez pedig bizonytalanná teszi a négyéves kormányzati tervet.

Az SZDSZ honlapján kedden este jelent meg egy bírálat Gyurcsány Ferenc gazdaságélénkítő programjáról. Ebben arról írnak: a miniszterelnök az adócsökkentés legnépszerűbb módját választja, hiszen, ha a semmiből teremtünk pénzt, nem kell elvonni az emberektől. A párt továbbra is vitatja, hogy reálisak a bevételre vonatkozó várakozások.

"Emellett még a gazdaságpolitikához kevésbé értőkben is jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ha társadalmi sérelmek nélkül, a kiadások szinten tartásával lehet adót csökkenteni, akkor miért nem tette meg ezt az intézkedést korábban a kormány? Nehéz más választ találni, mint azt, hogy ez a javaslat - ha alapvető irányaiban helyes is, sajnos - működésképtelen." - olvasható az írásban.

Álláspontjuk szerint a javaslat több pontja visszaélésekhez vezetne, többek között az, ha a hátrányos helyzetű térségekben nem kellene járulékot fizetni az újonnan felvett munkavállalók után. Kifogásolják, hogy a programban szó sem esik a 13. havi nyugdíjról vagy a családi pótlék differenciálásáról, tehát olyan intézkedésekről, amelyek azt szolgálnák, hogy a pénzt nagyobb mértékben a ténylegesen rászorultak kapják, vagy akár csak hozzájuk jusson el.

Bár szó esik a környezetvédelemről, konkrét javaslatok nem szerepelnek a programban, és az elmúlt hónapokban kifejezetten visszalépést lehetett tapasztalni ezen a területen, ami a huszonegyedik század elején elfogadhatatlan egy EU-tagállam kormányától - tartalmazza az írás.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese az állásfoglalásra reagálva a Magyar Televízió reggeli műsorában azt mondta: azzal, hogy megjelent az SZDSZ honlapján az írás, közeledett a két párt álláspontja. Mesterházy Attila reméli, hogy a részletekről is tárgyalni tud majd a két párt.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×