eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Egykori beosztottja jelölte Magyar Bálintot az uniós kutatóintézet vezető testületébe

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal menesztett vezetője is tagja annak a négyfős európai uniós testületnek, amely Magyar Bálintot jelölte az Európai Innovációs és Technológiai Intézet Irányító Testületébe. Boda Miklóst négy évvel ezelőtt az egykori szabad demokrata oktatási miniszter állította a hivatal élére.

Jose Manuel Baroso, az Európai Bizottság elnöke és Ján Figel oktatási biztos közösen kérte fel annak a négyfős szakmai grémiumnak a tagjait, amely az Európai Innovációs és Technológiai Intézet Irányító Testületébe csaknem 200 jelöltből 18-at választ ki. Boda Miklós egyedüli magyarként tagja ennek a testületnek.

Õt két évvel ezelőtt, hosszas egyeztetés után menesztették a 2004-ben Magyar Bálint oktatási miniszter által létrehozott Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal éléről. Elnöksége alatt szinte folyamatosan a támadások kereszttüzében állt, elsősorban az innovációs alap vitatható pénzosztási gyakorlata miatt.

Boda Miklós évi 30-40 milliárd forint elosztásáról rendelkezett. A Népszabadság beszámolója alapján az elnöki székbe a Svédországból, az Ericsson cég kutatási igazgatói posztjáról átült elnök a magyar kutatásirányítás hagyományaitól és logikájától eltérő támogatási gyakorlatot vezetett be: az innovációs alap szétosztásánál jószerével csak a pályázati kiírások voltak nyilvánosak, de a nyilvánosság ezután már csak a szűkszavú támogatási döntésekkel ismerkedhetett meg, a döntnökök személye és az elbírálás indoklása titokban maradt.

Rendszeres bírálatok

A napilap két évvel ezelőtti beszámolójából kitűnik, hogy Boda Miklóst nemcsak a hazai kutatói közösség bírálta rendszeresen, hanem az a nagyvállalati vezetői kör is, amelytől az innovációs alap befizetéseinek nagy része érkezik. A vele szemben megfogalmazott kifogások időnként személyes hangsúlyokat kaptak, szóba került például, hogy nem rendelkezik a posztja betöltéséhez szükséges közigazgatási szakvizsgával, illetve a magyar jogszabályoknak megfelelő PhD fokozattal.

A kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter, Molnár Károly múlt heti közleményében úgy fogalmazott: "Magyarország sikere, hogy Magyar Bálint - akit nem a magyar kormányzat jelölt - bekerült a 18 javasolt személy közé".

Boda Miklós, a javaslattevő négyfős uniós testület magyar tagja az MTI érdeklődésére elmondta: a szabályok szerint nem nyilvános adat, hogy mely szervezet jelölte Magyar Bálintot, illetve, hogy kik voltak még jelöltek rajta kívül.

Hozzátette: a magyar kormányzati szervek közül egyedül a gazdasági minisztérium jelölt az intéző testületbe egyetlen személyt, de az nem Magyar Bálint volt. Magyarországról több más szervezet is jelölt, az Akadémia például három személyt is. A 18 tagú testület tagjait az Európai Bizottság nevezi ki az Európai Parlament és az Európai Tanács tájékoztatása után.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×