eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Gyurcsánynak hiányozni fog Blair

Gyurcsány Ferenc szerint Tony Blair feltűnése jelentős szerepet játszott az ő politikai gondolkodása alakulása szempontjából. A magyar miniszterelnök blogjában ír a távozásának időpontját csütörtökön bejelentő brit kormányfővel kapcsolatos gondolatairól.

Most már biztos, hogy távozik a brit kormány éléről. Tony Blair hatása két területen is jelentős. Nagyban hozzájárult Nagy-Britannia átalakításához, ahhoz, hogy ma Nagy-Britannia újra versenyképes, nagy befolyású ország, ugyanakkor kitörölhetetlen nyomott hagyott a brit baloldalon

Feltűnése jelentős szerepet játszott saját politikai gondolkodásom alakulása szempontjából is. (...)

Blair-rel először személyesen még Medgyessy Péter tanácsadójaként találkoztam, amikor a progresszív kormányzás konferenciát készítettük elő. Ez valamikor 2002-ben lehetett. Karizmatikus ember. Nagyon nyitott. Döntésképes, gyorsan gondolkodik, amolyan igazi "leader", ahogyan ezt mostanában mondják a világban. Akkortájt voltam először a Downing Street 10-ben is, ami egyébként - bár őrzi hagyományos számozását -, ma már nem egy épület: hátul össze van építve a mellette lévő épülettel, és ennél fogva belül érdemben nagyobb, mint amilyennek látszik. Az elmúlt évek alatt aztán találkozásokkor jó néhány szobáját bejártam, nagyobb munkaszobában, ebédlőben, kisebb tárgyalóban, sokfelé voltam, de soha nem futottunk össze a családtagjaival. Nyilván jól szeparálódik az épületnek az a része, amelyik a hivatali funkciókat látja el, és az, amely a mindenkori miniszterelnök családjának ad otthont.

Blairrel mindig könnyű volt tárgyalni. A nagy viták közepette is, mint amilyen az EU költségvetése volt, melynek kapcsán 2005-ben jelentős vitába keveredtünk. Kemény, de korrekt vitába. Határozottan beszélt ő is, de különösen akkori külügyminisztere Jack Straw, és határozottan mi is. És ami nagyon fontos, ebből aztán semmilyen rossz érzés vagy félreértés nem lett. Mindegyikünk képviselte a maga álláspontját. Hozzáteszem, nyilván ő az általa feltételezett közös uniós - benne a brit érdeket - én meg a magyart. Szóval a kemény vita nem viselte meg a viszonyunkat. Kialakult egy feltételezés az európai politikusok körében is, hogy nekünk az átlagnál több megértést és nagyobb szimpátiát tartalmazó viszonyunk van. Amikor most utoljára Brüsszelben energiapolitikáról tárgyaltunk, és Magyarország a Cseh Köztársasággal közösen az elnökségi javaslatot bizonyos pontokon erősen kritizálta, és érdemi módosításokat igényelt, igazi vita alakult ki akkor a szünetben. Blair odajött hozzám, megpróbált rávenni arra, hogy itt-ott módosítsunk álláspontunkon. Nem volt kétséges számomra, hogy Merkel kancellár kérte meg, hogy tárgyaljon velem.

Többször fogadtuk őt Magyarországon. Ha jól emlékszem, legalább háromszor. Egyszer a Budapesten és Balatonőszödön tartott Progresszív Kormányzás konferencián. Egy hónapos miniszterelnök voltam 2005 őszén. Aztán eljött, amikor a Visegrádi négyek soros elnöke voltam. Az már éppen az említett európai költségvetési ügy volt. Õ volt akkor az EU soros elnöke. A Parlamentben tárgyaltunk. És eljött aztán kampányolni is mellettünk. Egy nagyon-nagyon lelkesítő, jó beszédet mondott 2006 tavaszán.

Hiányozni fog az európai politikából, és nem titkolom, hogy nekem személyesen is. Nagy szimpátiával figyeltem azt, amit tett, és nagy szimpátiával voltam személye iránt. Valaki megy, új, erős emberek, mint Nicolas Sarkozy, egy másik nagyon dinamikus, sokat ígérő ember pedig jön. Ilyen a demokratikus politika.

A teljes bejegyzést elolvashatja Gyurcsány Ferenc blogján.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×