eur:
393.27
usd:
363.36
bux:
73745.69
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Tandíj: a hallgatók szerint nehéz lesz kifizetni

Egy átlagos egyetemi hallgatónak körülbelül havi 70 ezer forintra van szüksége a megélhetéshez, és sok diáknak eddig is dolgoznia kellett tanulmányi költségeinek előteremtéséhez. A hallgatói érdekképviselet attól tart, hogy a parlament által hétfőn megszavazott tandíj tovább nehezíti majd a hallgatók helyzetét.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) úgy számol: havi 70 ezer forintból tud megélni és tanulmányait finanszírozni egy egyetemista vagy főiskolás.

Albérletre 15 ezer, rezsire 5 ezer, utazásra 10 ezer, könyvekre 5 ezer, ennivalóra akár 20 ezer forint is elmegy egy hónapban; 15 ezer forintot számolhatunk az egyéb költségekre. Albérlet híján kollégiumra 5 és 20 ezer forint között kell fizetni.

Ugyanakkor jelentős különbségek vannak az ország egyes területei, de a különböző szakok költségei között is - hívta fel a figyelmet a HÖOK elnöke.

Ekler Gergely szerint a költségek átlagosan felét képesek előteremteni a hallgatók diákmunkával, diákhitellel, az ösztöndíj vagy a szociális támogatás segítségével. A kiadások felét viszont a szülőknek kell előteremteniük.

A hallgatói szervezet vezetője hangsúlyozta: a családok erejét már eddig is igénybe vette gyerekük-gyerekeik taníttatása, a fejlesztési részhozzájárulás bevezetése azonban még ennél is sokkal nagyobb terhet jelent.

A fejlesztési részhozzájárulás

A fejlesztési részhozzájárlás a 2007/2008-as tanévtől lép életbe, fizetniük a 2007-ben beiratkozottaknak kell, 2008-tól, első évük tanulmányi eredményétől függően.

Az alapképzésben 105 ezer, a mesterképzésben 150 ezer forintot kell majd fizetni. Ettől az intézmények plusz-mínusz ötven százalékkal eltérhetnek, így az alapképzésben havonta minimum 4.375, maximum 13.125 forintot kell fizetni.

A hallgatók közül a legeredményesebb 15 százalék fizetési mentességet, illetve tanulmányi ösztöndíjat kap.

A részhozzájárulás megfizetése alól mentesülnek a doktori képzésben részt vevők, az első felsőfokú szakképzést megszerzők, a halmozottan hátrányos helyzetűek.

A hozzájárulás az intézményeknél marad, a befolyt összeg legkevesebb egyharmadát, maximum ötven százalékát kötelezően tanulmányi ösztöndíjra kell fordítani.

A fennmaradó összeget intézményfejlesztési célokra lehet felhasználni az egyetemi szenátus döntése alapján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Csak az eleje volt szoros, aztán a magyar férfi kézilabda-válogatott magabiztos sikert aratott második csoportmeccsén a párizsi olimpián.

Kalas Vivien: a politikai viták miatt súlytalanabb pozíciót kaphat az Európai Bizottságban Várhelyi Olivér

A biztosl portfóliók elosztásánál számítani fog, hogy vita van Magyarország és az Európai Unió között, és a magyar kormányfő és a magyar kormánypárti képviselők nem támogatták Ursula von der Leyen újraválasztását – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének főreferense.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Reggel az ázsiai tőzsdéken többnyire emelkedést láthattunk a japán Nikkei vezetésével, ezt követően pedig az európai tőzsdéken is jó a hangulatban indult a nap, délutánra azonban elfogyott a lendület. Amerikában eközben vegyes mozgásokat láthatunk. Gazdasági események szempontjából csendes napra számíthatunk, a reggeli német kiskereskedelmi adat közzétételét követően nem várhatóak piaci hatással bíró események, a héten azonban több fontos GDP, illetve foglalkoztatottsági adat is érkezik majd, emellett pedig a felpörgő második negyedéves gyorsjelentési szezon is szolgálhat meglepetésekkel a befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×