INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Szili: visszatérhet a háromhetenkénti parlamenti ülésezés?

Infostart / InfoRádió
Az Országgyűlés szocialista elnöke arra kérte a parlamenti pártokat, hogy tegyék világossá, támogatják-e, hogy a következő négy évben is hetente ülésezzen a parlament. A Fidesz közleményt adott ki az ügyben a kérdésre azonban nem válaszolt. Deutsch-Für Tamás annyit azonban közölt: a parlament működésében változásra van szükség.

Az Országgyűlés működési rendje előrevetíti azt, kinek milyen elképzelései vannak a parlamenti demokráciáról - mondta Szili Katalin.

A politikus közölte: elképzelései szerint a következő négy évben is hetente ülésezne a parlament.

Hozzátette: az MSZP tervei között szerepel az, hogy a szavazástól távol maradó képviselők a mulasztásuk idejére nem kapnának díjazást.

Szili Katalin hangsúlyozta, hogy a képviselői munka nem kiváltság, hanem szolgálat.

A házelnök a javaslattal a politika hitelét szeretné visszaállítani.

A Fidesz válaszolt is meg nem is

A parlament fideszes alelnöke közleményében tudatta, hogy változásra van szükség a törvényhozás működésében.

A 2006-os választás után vissza kell adni a parlament tekintélyét, az Országgyűlést törvénygyár helyett újra törvényalkotó népképviseleti testületté kell alakítani - írta Deutsch-Für Tamás.

A politikus szerint az elmúlt négy évben az Országgyűlés "gombnyomogató törvénygyárként" tevékenykedett, működése "egyenetlen, koordinálatlan, sokszor kiszámíthatatlan és kaotikus" volt.

"Gyurcsány Ferenc - szakítva a rendszerváltás óta követett alkotmányos szokásjoggal - az Országgyűlést színpadi háttérnek használta saját kampányszerepléseihez, durván visszaélve a Házszabály adta lehetőségekkel. A miniszterelnök öntömjénező napirend előtti felszólalásai nem az emberek érdekeit, hanem politikai ellenfelei lejáratását szolgálták. A házelnök asszony ehhez is készséggel asszisztált" - írta Deutsch-Für Tamás.


A címlapról ajánljuk