Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fűnyírás helyett valós átalakítást

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nincsen reform vesztesek nélkül, ennek ellenére bele kell vágni a nagy ellátórendszerek átalakításába - hangzott el az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter által szervezett harmadik Középpont Fórumon, Pannonhalmán.

Kolosi Tamás, a Tárki közvéleménykutató cég elnöke az InfoRádiónak azt mondta: az elmúlt tizenöt évben a gazdaság teljesen átalakult, a nyugdíjrendszer is jelentősen módosult, de az oktatásban, az egészségügyben és az államigazgatásban alig változott valami.

A szakember úgy vélte, hogy a választások után mindenképpen tenni kell valamit a költségvetési hiány leszorítása érdekében.

A kérdés az, hogy ez fűnyíró-elven történő megszorításokkal történik, ami nem jelent érdemi változást; vagy tényleges reformokkal, ami a pazarlás megszüntetése révén hoz megtakarítást – hangsúlyozta Kolosi Tamás.

Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke úgy vélte, hogy 700-800 ezer ember végleg lecsúszna, ha a szociális rendszer nem segítené őket.

Ugyanakkor a jelenlegi foglalkoztatási ráta mellett nem lehet tovább terhelni a szociális rendszert, ezért is kell több munkahely – tette hozzá.

Az Orbán-kormány kancelláriaminisztere szerint nemcsak hagyományos munkahelyekben kell gondolkodni, hanem ki kell használni az új lehetőségeket, például a távmunkát.

Enne érdekében az oktatást is hozzá kell igazítani az új igényekhez – vélekedett Stumpf István.

Vitányi Iván, az MSZP Szociáldemokrata Platformjának elnöke az InfoRádióban elmondta: egyesíteni kell a versenyképesség és a szociális kohézió szempontjait, ezért újra kell rendezni a közigazgatás, a nagy ellátórendszerek és az oktatás viszonyát.

Minden ilyen átalakítás megrázkódtatásokkal, ha úgy tetszik, megszorításokkal jár, de a fejlettség jelenlegi szintjén és az európai uniós támogatások segítségével ezek elviselhetők lesznek – tette hozzá Vitányi Iván a pannonhalmi tanácskozáson.