eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje beszédet mond a Változás szövetsége politikai nagygyűlésén a salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központban 2018. március 21-én.
Nyitókép: Komka Péter

Karácsony Gergely: a Jobbikban továbbra is nácik vannak

Kemény üzenetet küldött Karácsony Gergely egy interjúban a Jobbiknak, azt állítva, hogy a pártban gyakorló nácik vannak, csak most el vannak tiltva, ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy azokban a körzetekben, ahol a Jobbik jelöltje esélyesebb, nem kampányolnak majd teljes erőbedobással. Az LMP-vel viszont meg akar állapodni, és úgy látja, együtt akár negyven körzetet is megnyerhetnek a 106-ból.

Életveszélyes az az irány a közhangulatban, hogy mindegy miképp, csak bukjon a Fidesz - mondta a Magyar Narancsnak adott interjúban Karácsony Gergely. Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje közben ugyanúgy Magyarország rosszabbik feléhez sorolja a Jobbikot, mint a Fideszt, amely szerinte sokszor játszik a Jobbik kottájából.

"Ami történt az elmúlt nyolc évben, abban a Jobbik társtettes"

- mondta Karácsony Gergely, de hozzátette, az egyéni választókerületek egy részében együtt lehetne működni, de ennek a részleteiről nem beszélt, mondván, nincs tárgyalás a két párt között. Csupán annyit mondott, hogy abban az esetben lehet szó koordinációról, ha a jobbikos jelölt "nem náci". A kormányfőjelölt szerint

a Jobbikban továbbra is vannak nácik, "csak most éppen nem gyakorolják nácizmusukat, mert be van nekik tiltva".

Karácsonynak Vona Gábor poltikai fordulatával kapcsolatban is vannak erős kételyei, szerinte kellene néhány év, hogy meggyőződjön a változás komolyságáról.

AZ MSZP belső viszonyairól Karácsony úgy nyilatkozott, tízes skálán hetes a tudása róla, egyébként pedig "rohadtul" nem érdekli. Szerinte nem belülről buktatták meg elődjét, Botka Lászlót, és a létező konfliktusokat majd április 9. után kell rendezniük.

Karácsony arra lát esélyt, hogy a jelenlegi 58-ról 54 alá csökkenjen az MSZP-s jelöltek száma, ha a visszalépések kölcsönösek és arányosak, a 150 milliós kampányrtámogatás elvesztése sem baj. Először azonban az LMP-vel kell megállapodniuk,utána jöhet az Együtt és a Momentum, "a Jobbikkal pedig legyen egy gentlemen's agreement, hogy mozgósítjuk a szavazóinkat". Úgy látja,

az LMP-vel a 106-ból negyven körzet biztosan nyerhető: "Budapest és a megyei jogú városok jó része".

A forrásokat is elsősorban ezekre a körzetekre összpontosítják, és elképzelhetőnek tartja, hogy helyben olyan egyezség szülessen, hogy a helyi támogatóikat arra biztatják majd, menjenek el választani, és szavazzanak a legesélyesebb ellenzéki jelöltre, de hozzátette: "Világossá kell tenni, milyen világnézeti szakadék van köztünk és a Jobbik közt. Vagy azt, hogy

most a Jobbik Simicska Lajos lopott pénzén arról kampányol, hogy ő egy antirasszista párt."

Ha nem szerez a Fidesz abszolút többséget, akkor Karácsony Gergely szerint blokkoló Fidesz-ellenzéket kell létrehozni, ugyanakkor azt mondta, "hogy Vona Gábor akár egy percig is miniszterelnök legyen ebben az országban, azt az én szavazatommal biztosan nem éri el".

"Nincs olyan alkotmányunk, amihez tartanom kell magam" - mondta Karácsony Gergely, és jelezte, ha miniszterelnök lesz,

népszavazást kezdeményez az Alaptörvény semmisségének kimondásáról,

és nem fog felesküdni az Alaptörvényre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×