eur:
392.37
usd:
365.46
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Autópályán haladó járművek napkeltekor Frankfurtban 2019. június 14-én.
Nyitókép: MTI/AP/Michael Probst

Magával rántotta a cseheket a német gazdaság gyengülése

A cseh export több mint 30 százaléka Németországba irányul. A német gazdaság lassulásának következményeit Csehországban egyelőre leginkább az autóiparhoz kötődő cégek érzékelik.

2009 óta a legjelentősebb mértékű visszaesést könyvelték el a németországi megrendelések tekintetében a cseh cégek. Karel Havlíček cseh ipari és kereskedelmi miniszter ugyanakkor a Cseh Televíziónak adott interjújában nyugalomra intett, mert szerinte a lassulás nem olyan számottevő, mint Németországban.

"Bár a német gazdaság jelen pillanatban gyengül, hatása a cseh cégekre nézve nem olyan jelentős, mint a németekre”

– mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy a gazdaság növekedése várhatóan mindössze egy tized százalékkal lassul, azaz 2,5 százalékos lesz.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy a lassulás néhány hónaptól kezdődően egészen mintegy fél évig éreztetheti hatásait, így várhatóan még az ősz folyamán is kitart. Ezt Bohuslav Čížek, a cseh Ipari és Közlekedési Szövetség tagja is megerősítette.

"Mindazonáltal nem számítunk csökkenésre, hanem inkább a gazdasági növekedés lassulására, amint az jelenleg is tapasztalható"

– mutatott rá Bohuslav Čížek.

Csehország egyik húzóágazata, a fegyverexport értéke is csökkent a tavalyi évben. 2018-ban 1,1 milliárd koronával 14 milliárd koronára csökkent a cseh fegyver- és hadianyagexport értéke.

A cseh cégek tavaly 103 országba – elsősorban a szomszédos államokba, továbbá az Egyesült Államokba, Vietnámba, Brazíliába és a Közel-Keletre – szállítottak fegyvert és hadianyagot 14 milliárd korona értékben. A csökkenés főként az arab országokat, Szaúd-Arábiát, az Egyesült Arab Emírségeket és Irakot érintette. A prágai hatóságok nem engedélyezték a kivitelt egyebek mellett Fehéroroszországba, Iránba és Nyugat-Szaharába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×