eur:
392.8
usd:
366.22
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Meddig mehetnek még tömegével Angliába dolgozni az EU országaiból?

A brit képviselőház nagy többséggel elfogadta az előrehozott választásról szóló kormányjavaslatot. A királynő május 3-án feloszlatja a parlamentet, június 8-án választás lesz Nagy-Britanniában, és ezt - ha csak nem születik meglepetés - előreláthatólag Theresa May eddig is kormányon volt konzervatív pártja fogja megnyerni.

A brit parlament egyik pártja sem ellenezte a két évvel előrehozott választások kormányjavaslatát, mert ellenkező esetben azt jelezte volna, hogy a nyerésről eleve lemond.

Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt vezére máris nagyon bizakodó, épp a Brexitre hivatkozva reméli, hogy ők fognak győzni.

Egyelőre azonban az a helyzet, hogy a szavazópolgárok körében a Munkáspártnak 25 százalékos a támogatottsága, a Konzervatív Párté viszont 43 százalék.

Theresa May tudta, mikorra időzítse az előrehozott választást.

A kabinet döntésében az is szerepet játszott, hogy épp akkoriban lett volna a következő választás - ki tudja, milyen eredménnyel -, amikor csúcsára ér a Brexit feltételeinek és lebonyolításának megbeszélése az Európai Unióval.

Így tehát urnához járulnak június 8-án a brit választók, képviselőjelöltek közül választhatnak. A brit rendszernek megfelelően az nyer, aki több voksot kap a másiknál. Azt a pártot pedig, amelyik a legtöbb új képviselőt tudja felmutatni, kormányalakítással bízza meg az uralkodó.

Theresa May erősen bízik abban, hogy ismét kormányfő lesz, győzelmével a parlamenti viták lecsillapodnak, s támogatottsága tudatában tárgyalhat a Brexit feltételeiről.

Mindeközben

úgy tűnik, hogy Nagy-Britannia gazdasága nem sínyli meg a kilépést.

Vannak veszteségek, például nagy bankok készülnek távozni a londoni City-ből, de a felmérések kismértékű, ám mégis figyelemre méltó fejlődést jeleznek.

Épp a brit gazdaság vezetői azok, akik biztatják Theresa May-t, hogy ha kormánya megerősödve kerül ki a júniusi választásból, ezt használja fel a Brexit-ígéretek gyors valóra váltására.

Ezek között volt az, hogy

az unióból kikerülve Nagy-Britannia nem lesz többé köteles szabad munkaerő-bevándorlást biztosítani.

Szerdán egy rádióbeszélgetés során mondotta Theresa May, hogy bizonyos mértékű bevándorlására továbbra is módot adnának, de nem beözönlésre. Számokat nem említett.

Meddig mehetnek még tömegével Angliába dolgozni az EU országaiból?

Elődje, David Cameron annak idején csökkentett, tízezrekben kifejezhető bevándorló-létszám befogadásról beszélt. Kérdés, így számol-e Theresa May is?

A miniszterelnök tehát bizakodó. Máris elindult kortesutakra, elsősorban olyan választókerületeket keres fel, például Boltont, ahol az ellenzéki, Labour képviselő kis előnnyel győzött legutóbb, míg a helyiek később, a népszavazáson a Brexitet támogatták. Egy helyszíni tévériport tanúsága szerint sok lesz ilyen helyeken a kormánypárt mellé csatlakozók száma.

De a Brexit-népszavazás eredménye mégiscsak szoros volt, tehát Jeremy Corbyn helyzete sem reménytelen.

Az ellenzék szívesen látna választás előtti tévévitát, minden pártvezető bevonásával.

Theresa May szerint azonban ilyen amerikai stílusú szereplésre nincs szükség. Mint mondta: "vitázunk eleget egymással a parlamentben." Aki akarja, nézze a tévé parlamenti közvetítéseit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×