Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Meddig mehetnek még tömegével Angliába dolgozni az EU országaiból?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A brit képviselőház nagy többséggel elfogadta az előrehozott választásról szóló kormányjavaslatot. A királynő május 3-án feloszlatja a parlamentet, június 8-án választás lesz Nagy-Britanniában, és ezt - ha csak nem születik meglepetés - előreláthatólag Theresa May eddig is kormányon volt konzervatív pártja fogja megnyerni.

A brit parlament egyik pártja sem ellenezte a két évvel előrehozott választások kormányjavaslatát, mert ellenkező esetben azt jelezte volna, hogy a nyerésről eleve lemond.

Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt vezére máris nagyon bizakodó, épp a Brexitre hivatkozva reméli, hogy ők fognak győzni.

Egyelőre azonban az a helyzet, hogy a szavazópolgárok körében a Munkáspártnak 25 százalékos a támogatottsága, a Konzervatív Párté viszont 43 százalék.

Theresa May tudta, mikorra időzítse az előrehozott választást.

A kabinet döntésében az is szerepet játszott, hogy épp akkoriban lett volna a következő választás - ki tudja, milyen eredménnyel -, amikor csúcsára ér a Brexit feltételeinek és lebonyolításának megbeszélése az Európai Unióval.

Így tehát urnához járulnak június 8-án a brit választók, képviselőjelöltek közül választhatnak. A brit rendszernek megfelelően az nyer, aki több voksot kap a másiknál. Azt a pártot pedig, amelyik a legtöbb új képviselőt tudja felmutatni, kormányalakítással bízza meg az uralkodó.

Theresa May erősen bízik abban, hogy ismét kormányfő lesz, győzelmével a parlamenti viták lecsillapodnak, s támogatottsága tudatában tárgyalhat a Brexit feltételeiről.

Mindeközben

úgy tűnik, hogy Nagy-Britannia gazdasága nem sínyli meg a kilépést.

Vannak veszteségek, például nagy bankok készülnek távozni a londoni City-ből, de a felmérések kismértékű, ám mégis figyelemre méltó fejlődést jeleznek.

Épp a brit gazdaság vezetői azok, akik biztatják Theresa May-t, hogy ha kormánya megerősödve kerül ki a júniusi választásból, ezt használja fel a Brexit-ígéretek gyors valóra váltására.

Ezek között volt az, hogy

az unióból kikerülve Nagy-Britannia nem lesz többé köteles szabad munkaerő-bevándorlást biztosítani.

Szerdán egy rádióbeszélgetés során mondotta Theresa May, hogy bizonyos mértékű bevándorlására továbbra is módot adnának, de nem beözönlésre. Számokat nem említett.

Elődje, David Cameron annak idején csökkentett, tízezrekben kifejezhető bevándorló-létszám befogadásról beszélt. Kérdés, így számol-e Theresa May is?

A miniszterelnök tehát bizakodó. Máris elindult kortesutakra, elsősorban olyan választókerületeket keres fel, például Boltont, ahol az ellenzéki, Labour képviselő kis előnnyel győzött legutóbb, míg a helyiek később, a népszavazáson a Brexitet támogatták. Egy helyszíni tévériport tanúsága szerint sok lesz ilyen helyeken a kormánypárt mellé csatlakozók száma.

De a Brexit-népszavazás eredménye mégiscsak szoros volt, tehát Jeremy Corbyn helyzete sem reménytelen.

Az ellenzék szívesen látna választás előtti tévévitát, minden pártvezető bevonásával.

Theresa May szerint azonban ilyen amerikai stílusú szereplésre nincs szükség. Mint mondta: "vitázunk eleget egymással a parlamentben." Aki akarja, nézze a tévé parlamenti közvetítéseit.