eur:
392.38
usd:
365.69
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Trump finomított rendeletét is megtámadhatják

Trump finomított rendeletét is megtámadhatják

Átfogalmazva, finomítva, de továbbra is muzulmán többségű országokat megcélozva ismét beutazási tilalmat rendelt el Donald Trump. Az amerikai elnök a bíróságok nyomására volt kénytelen felfüggeszteni korábbi rendeletét. Ezt is megtámadhatják.

A Fehér Ház jogászai mindig elő tudnak rukkolni valamivel. George Bush esetében „ellenséges harcosnak” minősítették az Afganisztánban és máshol elfogott fegyvereseket, és így tudták fogva tartani őket Guantánamón.

Barack Obama jogászai hasonló ellenségnek titulálták az amerikai drónok bevetési övezetében tartózkodó, hadköteles korú férfiakat. Így akár egy kecskepásztor halála sem számított polgári áldozatnak. Donald Trump hét muzulmán többségű országra kivetett beutazási tilalmát pedig felfüggesztették a bíróságok, de a jogászok előálltak egy konformabb változattal.

A nyilvánosság előtt Rex Tillerson külügyminiszter jelentette be a módosításokat – talán azért is, hogy ne főnökét bombázza a sajtó kellemetlen kérdésekkel, miután meglepő módon a hétvégén a Trump Torony lehallgatásával vádolta meg elődjét.

Tillerson azt kérte a szövetségesektől és nemzetközi partnerektől, „értsék meg: ez a rendelet része erőfeszítéseinknek, hogy eltüntessük azokat a gyengeségeket, amelyeket a radikális iszlamista terroristák kihasználhatnak pusztító céljaik érdekében”.

Az új Trump-tilalom a korábbihoz hasonlóan háromhónapos lesz, és a hetes listáról lekerült a közel-keleti szövetséges Irak. Kommentátorok szerint azért, hogy az elnök megbékítse a tilalom ellen tiltakozó republikánus képviselőket. Tillerson magyarázata az volt, hogy Irak esetében „alaposan átgondolták a kérdést”, és nyugtázták, hogy Irak és az amerikai külügyminisztérium szigorú átvilágítási programon dolgozik.

Az eredeti rendeletet tömeges tiltakozások követték az Egyesült Államokban és világszerte, emiatt az új elnöki ukázt alaposan átfogalmazták. A dokumentum például sokkal specifikusabb terrorfenyegetést hoz fel a tilalom indokaként.

A már vízummal vagy zöldkártyával rendelkezők beutazását nem korlátozzák.

Szíriai állampolgárok esetében a korlátlan beutazási tilalmat leszállították 90 napra. A tiltás így Iránra, Jemenre, Líbiára, Szíriára, Szomáliára és Szudánra vonatkozik. Az érintett országok polgárai egyéni elbírálási rendszerben mentességet kérhetnek.

A rendelet ugyanakkor

120 napra felfüggeszti az amerikai menekültprogramot,

és az Obama-kormányzat által megállapított 110 ezer fő helyett csak ötvenezer ember befogadását engedélyezi évente.

A demokraták és jogvédők szerint az új rendelet is áthatja a régi szelleme, és alapvetően muzulmánellenes lépés. Ismét emlékeztettek arra, hogy 2001 szeptember 11. óta nem történt amerikai földön olyan incidens, amelyhez az érintett országokhoz rokoni szálakkal kötődő személyeknek lett volna közük. Elsőként New York állam igazságügyminisztere jelezte, hogy tanulmányozza és jogi úton megtámadhatja a rendelkezést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×