eur:
392.96
usd:
366.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Mit tud tenni két civakodó nagyhatalom?

Több hét sikertelen alkudozás után pénteken felújították az orosz és az amerikai külügyminiszter tárgyalásait a szíriai tűzszünetről. Szergej Lavrov és John Kerry azt mondta, lehetséges a megállapodás, ám elemzők szerint az oroszok által támogatott Aszad-rezsim a harctéri sikerek miatt most nem hajlik a tűzszünetre.

Egymásnak ellentmondó nyilatkozatok után, hogy lesz-e egyáltalán amerikai–orosz külügyminiszteri találkozó Szíriáról, John Kerry és Szergej Lavrov végül megjelent a kamerák előtt Genfben. A nagy kérdés: hogyan tudja két civakodó nagyhatalom fegyverletételre bírni az egymással szembenálló tucatnyi fegyveres erőt Szíriában?

Elemzők szerint a közel-keleti országban immár Oroszország vette át a fő külföldi játékos szerepét, és szövetségese, az Aszad-rezsim most sikeresen szorítja vissza a vele szemben álló erőket. Ezért – jegyezte meg Robert Ford volt damaszkuszi amerikai nagykövet – az oroszokat kevés dolog motiválja a tűzszünetre.

A kormányerők például visszafordítva a korábbi területveszteséget, ismét ostromgyűrűbe vonták Aleppót, és megölték a korábban Al-Nuszra Frontként ismert dzsihadista szervezet egyik vezetőjét.

Szíriáról Vlagyimir Putyin és Barack Obama, az orosz és az amerikai elnök is tárgyalt a kínai G20-as csúcson. Bár Putyin óvatos optimizmussal beszélt a rendezésről, Obama azt mondta: a felek között még mindig „komoly a bizalomhiány”. A találkozóról készült fénykép – amelyen a két elnök fagyosan méregeti egymást – bejárta a világot.

Az amerikaiak azt javasolták, hogy hírszerzési adatokat osztanak meg az oroszokkal az Al-Nuszráról, amelyet újabban Dzsabat Fatah Al-Shamnak, azaz Levante Meghódítási Frontjának neveznek. Ezt a szervezetet az amerikaiak is terrorcsoportnak tartják, ezért nem zavarja őket, ha az oroszok állásaikat bombázzák.

Az amerikai terv értelmében ugyanakkor az ország egyes részein a földre parancsolnák a szíriai légierőt, hogy a humanitárius segély bejusson a lakossághoz, és hogy leállítsák az Amerikával szövetséges ellenzéki erők bombázását. Azt is a a tűzszüneti alku felételének szabják, hogy a szíriai kormány oldja fel Aleppo ostromát.

Egy amerikai illetékes azt mondta a genfi tárgyalásokról, hogy „haladást próbálnak elérni, de nem végtelen a türelmük” – azaz, ha „viszonylag gyorsan” nem érnek el áttörést, leállítják a tárgyalásokat.

Kerry javaslatát az amerikai-orosz katonai együttműködésről élesen ellenzik amerikai védelmi és hírszerzési illetékesek, mert szerintük nem lehet megbízni az oroszokban.

Közben egy szokatlan jelenet történt a Damaszkusznál húzódó frontvonalon: a lázadó negyedből, a polgári lakosok evakuálását figyelő ellenzéki harcosok egy ellenőrzőpontnál beszédbe elegyedtek a kormánykatonákkal és közösen pózoltak a kamerák előtt. Az ország más részein azonban továbbra is elkeseredett harcok folynak a kormánycsapatok és a különböző lázadó csoportok között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×