Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kiska: "A muzulmánok otthon érezhetik magukat Szlovákiában"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök hagyományos újévi fogadásán rendhagyó módon a Szlovákiában élő muzulmán közösség képviselőit is fogadta az elnöki palotában. Vezetőjük szerint az országban élő muzulmánok egy része Robert Fico kormányfő kijelentései nyomán fontolgatja, hogy elhagyják Szlovákiát.

"Európa már korábban megtapasztalta, milyen az, amikor a hatalom a nemzet veszélyeztetettségét bizonyos embercsoporthoz köti" - jelentette ki Andrej Kiska államfő hagyományos újévi fogadásán, melyet az egyházak képviselőinek adott a pozsonyi Grassalkovich-palotában.

Szlovákia köztársasági elnöke rámutatott: bonyolult korban élünk, amelyben a béke és az emberek közti békés együttélés nem magától értetődő dolog. "A nyugalomra és a békére emberként elsősorban saját magunkban van szükség" - fogalmazott Kiska hozzátéve, hogy "napjainkban a hazai politikai szótár újabb, a félelem szinonimájaként megjelenő muszlim kifejezéssel bővül". Az elnök ezzel a megjegyzésével burkoltan a Fico-kormány képviselőinek legutóbbi megnyilvánulásaira reagált.

Az újévi fogadásra első ízben meghívott Szlovákiai Iszlám Alapítvány elnöke elmondta, az elmúlt időszak muzulmánellenes hangulatában többen kiálltak mellettük, ugyanakkor már egy ideje gyűlölködő e-mailek tucatjai is érkezik hozzájuk, melyek számának növekedése elsősorban a politikusok lázító kijelentéseit követően tapasztalható.

Mohamad Safwan Hasna szerint a Szlovákiában élő muzulmánok egy része - köztük orvosok, mérnökök és más szakemberek - Robert Fico miniszterelnök barátságosnak nem nevezhető megnyilvánulásai nyomán fontolgatni kezdte, hogy elhagyja az országot.

"A jó muszlim, rendes muszlim. Nem iszik alkoholt, és nem erőszakol meg nőket, mint minden más udvarias ember" - tette hozzá a muszlim közösség vezetője, aki szerint a Szlovákiában élő muzulmánok idegesek, és féltik a családjukat, gyermekeiket.

Andrej Kiska arról biztosította vendégeit, hogy otthon érezhetik magukat Szlovákiában, és ő a rendes emberek oldalán áll.