eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A sokkterápia sem menti meg a rubelt?

Az Orosz Központi Bank drámai mértékű kamatlábemelése ellenére pénzügyi válság fenyegeti Oroszországot. A jegybank közbelépése sem tudta megállítani a rubel mélyrepülését, amelynek árfolyama kedden további 11 százalékkal esett.

A mondás szerint "ha Amerika tüsszent, azt a világgazdaság is megérzi". Most Oroszország köhög, és úgy tűnik erre is érzékenyen reagálnak a nemzetközi piacok.

A rubel mélyrepülése miatt Oroszországból menekülő befektetők biztonságos alapokba próbálják menteni pénzüket. A német államkötvények hozamai így például rekordalacsonyra csökkentek - írta a Financial Times.

Szergej Sevcov, az Orosz Központi Bank elnökhelyettese "kritikusnak" nevezte a helyzetet. "Még egy éve, még a legrosszabb álmaimban sem tudtam ilyen elképzelni" - mondta egy moszkvai rendezvényen.

Az orosz fogyasztók a várható áremelések előtt megrohamozták a boltokat, miközben a londoni sajtó arról számolt be, hogy a brit fővárosban tehetős oroszok próbálják brit ingatlanokba menekíteni a pénzüket. Az Apple pedig felfüggesztette orosz online áruháza működését.

Janet Yellen, az amerikai FED bank elnök az év utolsó nagy pénzpolitikai tanácskozására készül. Ha itt arra utal, hogy jövőre növelhetik az amerikai kamatlábat, akkor az még több pénzt szívhat el a külföldi piacokról, vissza az Egyesült Államokba.

Washingtonban a Fehér Ház közölte: nem enyhíti az Oroszországra nehezedő nyomást. "Putyin elnöké a döntés, a cél, hogy világos alternatívák elé állítsuk" - mondta egy szóvivő. Obama elnök nem fogja megvétózni a Kongresszus által az ukrán helyzet miatt Moszkva ellen most megszavazott új szankciókat.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter erre úgy reagált, hogy azt mondta: világos, hogy Amerika rezsimváltást akar és meg akarja buktatni Putyint.

Orosz bankok, cégek és állami intézmények 700 milliárd dollárral tartoznak. Ebből 30 milliárdot ebben a hónapban, 100 milliárdot pedig jövőre kell visszafizetniük. A rubel gyengülésével most jelentősen megnőttek adósságaik.

Az orosz tőzsde alkuszai dühösen fogadták, hogy a központi bank nem volt hajlandó hozzányúlni a 416 milliárd dolláros valutatartalékhoz. A hatóságok azonban az idén már feléltek 100 milliárd dollárt és ezért óvatosan állnak hozzá a kérdéshez.

Vlagyimir Putyin elnök számára komoly fejfájást jelent a rubel meggyengülése - 14 éves kormányzása - a Putyin-éra - sok orosz számára stabil valutát és a növekvő életszínvonalat jelentett.

A rubel mélyrepülése ellenére, egy héten publikált közvéleménykutatás adatai szerint most sorban a 15. évben őt választották az év emberének honfitársai. A Közvélemény Alapítvány nevű szervezet felmérése szerint 43 régióban összesítve a lakosok 68 százaléka őt tartja legjobb politikusnak. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×