eur:
392.47
usd:
365.57
bux:
66127.6
2024. április 26. péntek Ervin

EBRD: 20 év múlva is csak közelíteni fogunk a Nyugathoz

Közép-Európa és a balti államok a következő 20 évben elérhetik vagy meghaladhatják a nyugati életszínvonal 60 százalékát. A többi felzárkózó ország még jobban lemarad - erről ír legutóbbi jelentésében az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, amely szerint megakadtak a reformfolyamatok a térségben.

Lőttek a Nyugathoz való gyors felzárkózásnak a közép-európai térségben - legalábbis így látja a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, az EBRD.

A nyugati életszínvonalról a térség lakosai egyelőre lemondhatnak - egyes országokban megakad, másokban jelentősen lelassul a felzárkózási folyamat - írja legújabb átalakulási jelentésében a bank.

Az EBRD a poszt-szovjet Közép-Ázsia és Kelet-Közép Európa 30 országának fejlődését vizsgálta.

Úgy találta, hogy fennáll a veszély: sok egykori kommunista ország a gazdasági visszaesés és a reformok elakadása által jellemzett "ördögi körbe" kerülhet.

A válság előtt az olcsó hitelek miatt pörgött fel a gazdasági növekedés a régióban, de az elmúlt évtizedben nagyon kevés dolog történt a gazdasági reformok terén - mondta Erik Berglof az EBRD vezető közgazdásza.

A Nemzetközi Valutaalap és az EBRD is az ellen kampányolt, hogy a térségben jelenlévő nagy nyugati bankok visszafogják a hitelezést, mert az a beruházások visszaesését vonta maga után.

Most már nagyobb veszélynek tartja a politikai és intézményi reformok elakadását és megjegyzi: a válság miatt a korábban leginkább demokratikus országokban a közvélemény szembefordult a piaci reformokkal.

Emiatt a következő évtizedben 2-4 százalékos lehet a GDP-növekedés, azt követően pedig ismét lelassul.

A vizsgált 30 országból így csak Közép-Európa és a balti államok közelítik meg a 15 "régi", nyugati EU-tagállam életszínvonalát.

Az EBRD három területen rontott Magyarország reform-teljesítményének megítélésén - például az energiaárakba történő "jelentős állami beavatkozás", a rezsicsökkentés miatt. Szlovákiát két területen marasztalta el a szervezet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×