eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Amíg van olaja, addig kitart Kadhafi

Öt héttel a líbiai rezsim ellen indított légi háború kezdete után Moammer Kadhafi csapatai továbbra is keményen szorongatják a lázadókat. A Kadhafi ellenes koalíció több tagja olajembargót akar bevezettetni Tripoli ellen. Ennek azonban nem sok haszna lehet - jegyzi meg az amerikai Time magazin.

Líbiában katonai patthelyzet van kialakulóban, és a Kadhafi-párti erők meglepő módon eltökéltnek bizonyultak a lázadók elleni harcukban, annak ellenére, hogy a NATO és szövetségesei hetek óta bombázzák a katonai objektumokat és harci eszközöket.

Energiapiaci elemzők szerint Kadhafinak hetekre, sőt hónapokra elegendő olaja van ahhoz, hogy harcosai mobilak maradjanak. Sőt, amíg a hadsereg és a milíciák férnek hozzá először a forrásokhoz, addig erősek is maradnak - mondta Greg Priddy, a washingtoni Eurázsia Csoport elemzője a Time-nak.

Az ENSZ repüléstilalmi zónája hatalmas olajtartalékok felhalmozására késztette Kadhafit, nagyfogyasztású tankjai kilövése pedig arra, hogy harcosait terepjárókba ültesse. A milicisták és katonák így gyorsan tudják átszelni a sivatagot, és lecsapni a lázadókra. A rezsim nem tudja exportálni a líbiai olajat, de a területén található mezők, vezetékek és finomítók segítségével el tudja látni fegyveres erőit.

A kormány ellenőrzése alatt álló, Tripolitól 50 kilométerre fekvő Zavíja finomítójába például naponta 150 ezer hordónyi olaj érkezik - mondják az elemzők.

Közben a külvilág engedélyezte a lázadóknak, hogy saját területükről származó olajat exportáljanak, és így fegyvereket tudjanak venni. A terepjárón érkező, majd elmenekülő Kadhafi-erők azonban néhány napja felrobbantották a lázadók két olajvezetékét, amelyek kijavítása egy hónapig is eltarthat.

A Kadhafi-ellenes erők az ország keleti részében létrehozták saját olajcégüket, és a svájci kereskedőház, a Vitol segítségével egymillió hordónyi olajat adtak el Kínának. Nem lesz azonban könnyű számukra nagy tételben exportálni, mert kevés kereskedő és külföldi partner vásárol majd tőlük, ha bizonytalan marad a líbiai helyzet, és az olajlelőhelyek esetleg ismét gazdát cserélhetnek.

Közben, ha konzerválódik az ország kettészakadása, a nagy olajcégek, a Shell, a BP és mások meggondolhatják magukat és visszatérhetnek Líbiába, mert csábítja őket a jó minőségű és a világpiacon drága líbiai olaj.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×