Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Németország Isztambuljában kétnyelvű utcatáblák lesznek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Németországban eddig csak a cseh, a lengyel és a dán határhoz közel eső településeken voltak kétnyelvű utcatáblák, rövidesen azonban Berlin egyes kerületeiben megjelennek a török fordítással kiegészített utcanévtáblák.

A legnépesebb kisebbséget a törökök alkotják Németországban, számuk megközelíti a 3 milliót. Berlin Kreuzberg nevű városrészét sokan máris mini Isztambulként emlegetik, így nem jelentett különös meglepetést, hogy a kancellár múlt heti ankarai látogatása során megegyezett a török miniszterelnökkel, hogy kísérletképpen Kreuzbergben kétnyelvű utcatáblákat fognak elhelyezni.

A kölcsönösség alapján Isztambul Üsküdar negyedében szintén kétnyelvűek lesznek az utcatáblák, mert ebben a körzetben viszonylag sok német is lakik.

Kreuzberg polgármestere üdvözölte a döntést, de feltette a kérdést, mi legyen a többi bevándorlóval, így például a kerületben élő nagy számú arabbal, mert őket sem lehet hátrányos megkülönböztetésben részesíteni. Ugyanakkor soknyelvű utcatábla felszerelése egyszerűen megoldhatatlan.

A megállapodást a kormány integrációs kérdésekkel foglalkozó megbízottja fontos lépésnek nevezte a törökök beilleszkedésének elősegítése szempontjából. Kommentátorok pedig rámutattak arra, hogy az igencsak fagyos
légkörben kezdődött török-német csúcsszintű tárgyaláson sikerült némileg feloldani a korábbi feszültségeket, habár Merkel Ankarában is elzárkózott Törökország uniós felvétele elöl, és elvetette a németországi törökök számára Erdogan által sürgetett anyanyelvi oktatás lehetőségét is.