eur:
392.5
usd:
365.82
bux:
66629.59
2024. április 26. péntek Ervin

Németország Isztambuljában kétnyelvű utcatáblák lesznek

Németországban eddig csak a cseh, a lengyel és a dán határhoz közel eső településeken voltak kétnyelvű utcatáblák, rövidesen azonban Berlin egyes kerületeiben megjelennek a török fordítással kiegészített utcanévtáblák.

A legnépesebb kisebbséget a törökök alkotják Németországban, számuk megközelíti a 3 milliót. Berlin Kreuzberg nevű városrészét sokan máris mini Isztambulként emlegetik, így nem jelentett különös meglepetést, hogy a kancellár múlt heti ankarai látogatása során megegyezett a török miniszterelnökkel, hogy kísérletképpen Kreuzbergben kétnyelvű utcatáblákat fognak elhelyezni.

A kölcsönösség alapján Isztambul Üsküdar negyedében szintén kétnyelvűek lesznek az utcatáblák, mert ebben a körzetben viszonylag sok német is lakik.

Kreuzberg polgármestere üdvözölte a döntést, de feltette a kérdést, mi legyen a többi bevándorlóval, így például a kerületben élő nagy számú arabbal, mert őket sem lehet hátrányos megkülönböztetésben részesíteni. Ugyanakkor soknyelvű utcatábla felszerelése egyszerűen megoldhatatlan.

A megállapodást a kormány integrációs kérdésekkel foglalkozó megbízottja fontos lépésnek nevezte a törökök beilleszkedésének elősegítése szempontjából. Kommentátorok pedig rámutattak arra, hogy az igencsak fagyos
légkörben kezdődött török-német csúcsszintű tárgyaláson sikerült némileg feloldani a korábbi feszültségeket, habár Merkel Ankarában is elzárkózott Törökország uniós felvétele elöl, és elvetette a németországi törökök számára Erdogan által sürgetett anyanyelvi oktatás lehetőségét is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×